Hoe ontstaat ijshoofdpijn of brain freeze?

Laatst bijgewerkt: augustus 2017
123-vr-hoofdpijn-zon-strand-08-17.jpg

nieuws

Iedereen heeft er wel al eens last van gehad: een plotse hoofdpijnscheut na het eten van een ijsje of een slok ijskoud drinken. Gelukkig verdwijnt het weer snel, meestal na enkele minuten. Een beetje lauw drinken kan helpen om de hoofdpijn sneller te doen verdwijnen. Ook uw tong of een vinger tegen uw gehemelte drukken helpt.

Voorkomen is natuurlijk nog altijd beter. Eet uw ijsje dus traag op, zeker bij de eerste happen.

Maar hoe ontstaat deze 'ijshoofdpijn' of 'brain freeze'? 

De ijshoofdpijn (sphenopalatine ganglioneuralgia in medisch jargon) ontstaat als een koude substantie de achterkant van uw neus en gehemelte raakt. De zenuwuiteinden sturen een signaal naar de hersenen, waardoor bepaalde bloedvaten naar de hersenen vernauwen en er minder (koud) bloed naar de hersenen stroomt. Om de bloedstroom in de hersenen anderzijds constant te houden, verwijden andere bloedvaten in de hersenen om de bloedsomloop in de hersenen te versnellen. Hierdoor neemt de druk in het hoofd toe, wat men uiteindelijk als pijn ervaart. Door de bloedvaten te verwijden en meer bloed te laten stromen, zorgt ons brein ervoor dat het ondanks dat we koud ijs of drinken nuttigen, toch warm blijft. Het brein voorkomt echter dat de druk te groot wordt, door de aderen weer snel samen te laten trekken. Daarop verdwijnt de hoofdpijn.

Sommige mensen zouden gevoeliger zijn voor ijshoofdpijn dan anderen. Zo zouden mensen die last hebben van migraine, gevoeliger zijn. 

Bronnen
www.scientias.nl/brain-freeze-is-nu-te-verklaren/
www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130522095335.htm


pub