Hoe ontstaat ijshoofdpijn of brain freeze?

Laatst bijgewerkt: maart 2020
123m-ijs-voeding-16-5.jpg

nieuws

Iedereen heeft wel al eens een plotse hoofdpijnscheut ervaren na het eten van een ijsje of een ijskoud drankje. Mensen met migraine hebben er zelfs nog vaker last van. Maar wat er gebeurt er op zo'n moment precies? 
Wat is de oorzaak? 
De ijshoofdpijn (sphenopalatine ganglioneuralgia in medisch jargon) ontstaat als een koude substantie de achterkant van je neus en gehemelte raakt. De zenuwuiteinden sturen een signaal naar de hersenen, waardoor bepaalde bloedvaten naar de hersenen vernauwen en er minder (koud) bloed naar de hersenen stroomt. Om de bloedstroom in de hersenen anderzijds constant te houden, verwijden andere bloedvaten in de hersenen om de bloedsomloop in de hersenen te versnellen. Hierdoor neemt de druk in het hoofd toe, wat men uiteindelijk als pijn ervaart. Door de bloedvaten te verwijden en meer bloed te laten stromen, zorgt ons brein ervoor dat het ondanks dat we koud ijs of drinken nuttigen, toch warm blijft. Het brein voorkomt echter dat de druk te groot wordt, door de aderen weer snel samen te laten trekken. Daarop verdwijnt de hoofdpijn.
Wat kan je doen?
Sowieso verdwijnt de brain freeze na enkele minuten, maar een beetje lauw drinken kan de hoofdpijn sneller doen verdwijnen. Ook je tong of een vinger tegen je gehemelte drukken kan helpen. Als je het ijsje of de koude drank traag consumeert, zeker de eerste happen of slokken, kan je een brain freeze voorkomen.

Lees ook: Migraine: klachten, oorzaken en behandeling

Bronnen:
www.scientias.nl
www.sciencedaily.com
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram