ad

Vleesallergie na tekenbeet

Laatst bijgewerkt: augustus 2017
123-teek-teken-huid-07-15.jpg

nieuws

De Nederlandse teek verspreidt niet alleen de ziekte van Lyme, maar ook het alfa-gal syndroom. Door dit syndroom krijgen mensen een vleesallergie.

Bekend was dat de Amerikaanse Lona Star-teek deze allergie kan veroorzaken, maar van de Europese Ixodes ricinus teek was dat nog niet bekend.

Wat is vleesallergie

Dat mensen allergisch voor vlees kunnen worden, is nog maar enkele jaren bekend. Vleesallergie is een overgevoeligheid voor het stofje galactose-alfa-1,3-galactose, meestal afgekort tot ‘alfa-gal’. Alfa-gal is een koolhydraat dat in vlees van zoogdieren zit, zoals koeien, varkens, paarden (dus niet in wit vlees zoals kip). Het afweersysteem kan antilichamen aanmaken tegen deze stof. In sommige gevallen leidt dat tot allergische reacties als iemand weer met deze stof in aanraking komt. Dit wordt alfa-galsyndroom of -allergie genoemd. De allergie openbaart zich enkele uren nadat het slachtoffer vlees eet. De reactie varieert van bultjes en blaasjes tot een ernstige anafylactische shock.

Vleesallergie door een tekenbeet

Bij een tekenbeet ‘spugen’ teken eiwitten in het bloed. Op deze eiwitten kan alfa-gal zitten. Alle teken dragen alfa-gal bij zich, echter krijgen maar weinig mensen een allergische reactie tegen deze stof.

Bent u gebeten door een teek en heeft u last van een allergische reactie na het eten van vlees? Neem dan contact op met uw huisarts.

Nu bekend is dat de teek het alfa-gal syndroom kan veroorzaken, willen het Nederlandse RIVM en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) uitzoeken hoeveel mensen met klachten van een vleesallergie rondlopen, maar niet weten dat ze dit syndroom hebben.

Bron
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme/Vleesallergie_na_tekenbeten
ad


pub