Soja vermindert risico op osteoporose

Laatst bijgewerkt: June 2015
osteoporose-breuk.jpg

nieuws De dagelijkse consumptie van soja rijk aan isoflavonen heeft een gunstig effect op het instandhouden van het botweefsel in ons lichaam, aldus een studie van het ‘Institute for Optimum Nutrition’ in Kopenhagen (Denemarken). De studie onderzocht gedurende twee jaar het effect van soja en van progesteron op de botmassa en de botdichtheid, zowel ter hoogte van de wervelkolom als van de heup (waar de meeste breuken voorkomen). De deelnemers aan het onderzoek (blanke vrouwen in de postmenopauze met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar) werden ingedeeld in vier groepen. De eerste groep kreeg twee jaar lang sojamelk rijk aan isoflavonen toegediend; de tweede groep progesteron (in de vorm van een huidcrème); de derde groep kreeg een combinatie van beide en de vierde groep was een placebo-groep (d.w.z. zij kregen sojamelk arm aan isoflavonen en progesteron-vrije crème). De sojamelk was verrijkt met calcium. Alle deelnemers kregen ook hetzelfde voedingssupplement met calcium, mineralen en vitamines.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat bij de groep die sojamelk rijk aan isoflavonen had gekregen, geen botverlies optrad ter hoogte van de ruggengraat. Dit was ook het geval bij de groep behandeld met progesteron. Bij de placebo-groep daarentegen was een duidelijk verlies van botdichtheid en botmassa merkbaar. Ter hoogte van de heup werden geen opmerkelijke verschillen vastgesteld, wat kan wijzen op een gunstig effect van soja-eiwit onafhankelijk van de aanwezigheid van isoflavonen.

rubriek osteoporose


bron: European Journal of Nutrition (2004, Vol. 43, Number
verschenen op : 11/10/2004 , bijgewerkt op 08/06/2015
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt