ad

Is zonnecrème langer dan één jaar bruikbaar?

Laatst bijgewerkt: juni 2020
123-zonnecreme-06-17.jpg

nieuws

Op de meeste zonnecrèmes staat dat ze tot 12 maanden na opening goed blijven. Dit klopt in zekere zin, omdat de factor van producten in de loop van tijd terugloopt. Het product komt de hele zomer lang namelijk in aanraking met warmte, zuurstof en UV-stralen, wat niet bevorderlijk is voor een zonnefilter. 

Om de gebruiksduur van een geopend zonneproduct te kennen, moet je naar de verpakking kijken. De PNO (periode na opening) wordt aangeduid met een specifiek symbool: een geopend potje gevolgd door een getal en de letter M (12M, bijvoorbeeld, betekent dat het product onder normale bewaaromstandigheden optimaal te gebruiken is tot 12 maanden na de opening). 

Uit een test met vijf kwaliteitsvolle zonnecrèmes (SPF 50+)  door Test Aankoop bleek echter dat je een zonnecrème van vorige zomer probleemloos opnieuw kan gebruiken. 

Hoe zonnecrème bewaren?
  • Laat je zonnecrème nooit geopend achter en bescherm het product tegen zonlicht. Bewaar het flesje bijvoorbeeld in een koeltas.
  • Als je gaat wintersporten, zorg er dan voor dat de fles niet in de kou staat.
  • Na de vakantie bewaar je de crème op kamertemperatuur, in een koele en droge ruimte, beschermd tegen zonlicht. 
Hoe weet je zeker dat het product nog gebruikt kan worden?
  • Eerst en vooral, ruik eraan. Indien het product onaangenaam ruikt, gooi je het weg. 
  • Bekijk vervolgens de structuur. Giet een klein beetje op je hand. Als het klonterig is of heel waterig dan doen de ingrediënten hun werk niet meer. 
  • Indien alles normaal lijkt, kan je het product gebruiken. Mogelijk is de SPF wel een klein beetje verminderd, bijvoorbeeld van SPF 30 naar SPF 27, wat niet dramatisch is. Heb je een gevoelige huid en wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kan het natuurlijk geen kwaad om wel een nieuw product aan te schaffen.
  • Indien je toch snel verbrandt ondanks een correct gebruik (voldoende hoeveelheid aanbrengen en minstens elke twee uur), biedt je crème niet meer voldoende bescherming. Gebruik het product dan niet meer.

Bronnen:
https://www.test-aankoop.be/gezond/dagelijkse-verzorging/geteste-producten/nieuws/zonnecreme-is-meer-dan-een-jaar-bruikbaar
https://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vakantie-reizen/houdbaarheidsdatum-zonnenbrandcreme
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub