Is zonnecrème langer dan één jaar bruikbaar?

Laatst bijgewerkt: juni 2021
123-zonnecreme-06-17.jpg

nieuws De laatste weken is de zon volop van de partij en hebben we met zijn allen de zonnecrèmes weer uit de kast gehaald, maar beschermen die flesjes en sprays van vorige zomer onze huid nog voldoende? In principe kunnen zonnecrèmes langer meegaan dan een jaar na opening, al zijn daar voorwaarden aan verbonden. Nieuw onderzoek suggereert enkele gevaren van ‘verjaarde’ crèmes, maar daar bestaat nog veel onduidelijkheid over. 

Op de verpakking van cosmetica staat geen vervaldatum zoals bij voedingsproducten, maar een 'periode na opening' (PNO). Voor zonnecrème is die periode 12 maanden, aangeduid op de verpakking als 12M. Dat wil echter niet per se zeggen dat het product na een jaar niet meer gebruikt kan worden, het verliest na een jaar enkel zijn optimale rendement. Na die 12 maanden vermindert de werking van de UV-filters, die beschermen tegen de schadelijke zonnestraling, maar dat proces gaat traag. Volgens dermatologen kan een zonnecrème ongeveer twee jaar meegaan na opening, daarna gooi je ze in ieder geval best wel weg.

Lees ook: Wat doet zonlicht met je huid?

Tips om te bewaren

Om ze lang bruikbaar te houden, moet je de zonnecrèmes wel goed bewaren, op een koele en donkere plaats. Leg de flesjes en tubes altijd uit de zon, indien nodig bijvoorbeeld in een handdoek gewikkeld of in je koeltas. Temperatuurschommelingen tasten de UV-filters namelijk aan, net als lichtschommelingen. Zorg er ook voor dat de tube goed sluit: hoe minder zuurstof erin geraakt, hoe beter. Een spray is daarvoor erg handig, ook omdat de crème dan amper in contact komt met bacteriën van buitenaf, die de werking eveneens kunnen aantasten. 

Letten op geur, kleur en textuur

Het valt niet altijd met het blote oog vast te stellen of een zonnecrème nog voldoende werkt of niet, maar er zijn wel bepaalde belangrijke aanwijzingen. Als de crème een slechte geur of een rare kleur heeft, gebruik je ze beter niet meer. Hetzelfde geldt als het product een vreemde textuur heeft en moeilijk aan te brengen is. 

Lees ook: Waarom verbrandt je huid in de zon?

Onderzoek naar benzofenon in crèmes
Recent onderzoek van Franse en Amerikaanse wetenschappers, die 17 verschillende zonnecrèmes hebben geanalyseerd, wijst wel op een mogelijke gevaar van verjaarde zonnecrème. Dat eventuele risico houdt verband met de stof benzofenon, die specifiek voorkomt in zonnecrèmes met de zonnefilter octocryleen. Benzofenon heeft een slechte reputatie, omdat er vermoedens zijn dat de stof kankerverwekkend en een hormoonverstoorder is, vermoedens waar echter geen hard bewijs voor bestaat.

Wat de nieuwe studie aantoont, is dat verjaarde crèmes met octocryleen een iets hogere concentratie benzofenon bevatten. Hoewel er geen onmiddellijk gezondheidsrisico is, kun je helemaal op veilig spelen door tubes zonnecrème een jaar na opening in de vuilbak te kieperen en er nieuwe aan te schaffen. 

Bronnen:
https://radio2.be
https://www.goedgevoel.be
https://www.vrt.be
https://www.rodekruis.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be

Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker


auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist

Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram