Minder verkeersongevallen met ADHD-medicatie

Laatst bijgewerkt: July 2017 | 1 reacties
123-adhd-medicatie-06-17.jpg

nieuws ADHD-patiënten die medicatie krijgen hebben minder verkeersongevallen dan mensen met ADHD die geen geneesmiddelen nemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Institutet gepubliceerd in het vakblad JAMA Psychiatry.

De onderzoekers bekeken gegevens van meer dan 2,3 miljoen ADHD-patiënten van 18 jaar en ouder. Ze vergeleken de kans op een auto-ongeval in de maanden dat de ADHD-patiënten hun medicatie namen met maanden waarin ze geen medicatie namen. Bovendien vergeleken ze ook het risico op een auto-ongeval bij mensen met en zonder ADHD.

De kans dat een ADHD patiënt een verkeersongeval heeft ligt gemiddeld ongeveer 1,5 keer hoger dan bij mensen zonder ADHD.
Mannelijke ADHD-patiënten hadden gemiddeld 38 procent minder kans op een ongeval in de maanden dat ze hun medicatie namen in vergelijking met de maanden dat ze geen medicatie namen. Bij vrouwelijke patiënten lag het risico zelfs 42 procent lager. Volgens de onderzoekers zou ruim 20 procent van de verkeersongevallen kunnen voorkomen worden als de patiënten altijd medicatie hadden gekregen.

bron: http://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2626505
verschenen op : 22/07/2017 , bijgewerkt op 20/07/2017

1 reacties

Minder verkeersongevallen met ADHD-medicatie

door anoniem, 24 July 2017 om 07:54

Ze 'waarschuwen' niet voor niets, met die prachtige, gele sticker: "Kan de rijvaardigheid beïnvloeden". Gelukkig wel ja! Zonder medicatie, stap ik niet eens achter het stuur, dan voel/ben ik een gevaar op de weg. Vraag maar aan m'n rij-instructeur.

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub