ad

Orgaandonatie: registratie bij de huisarts?

Laatst bijgewerkt: april 2017
123-dr-consult-arts-gesprek-voorschr-12-15.jpg

nieuws Regeringspartijen N-VA en CD&V hebben een wetsvoorstel klaar dat het mogelijk maakt om zich als orgaandonor te registreren bij de huisarts. Momenteel is dat enkel mogelijk in het gemeentehuis.
Hoewel ons land al een goed rapport kan voorleggen inzake orgaandonatie, blijft de wachtlijst vaak erg lang. Een manier om de drempel tot donatie te verlagen, is registratie mogelijk te maken bij de huisarts. Dat vinden Valerie Van Peel (N-VA) en Nathalie Muylle (CD&V) die hierover een wetsontwerp schreven.

Naar een gemeentehuis stappen is voor veel mensen een moeilijk te nemen horde. De huisarts is daarentegen een vertrouwensfiguur die bovendien vertrouwd is met de medische voorgeschiedenis van de patiënt. De kamerleden willen de registratie laten verlopen via het e-Healthplatform omdat dit zorgverstrekkers de mogelijkheid biedt om medische gegevens op een eenvoudige manier in te kijken.

Bij monde van voorzitter Roel Van Giel reageert Domus Medica positief op het voorstel. Als vertrouwenspersoon van de patiënt kan de huisarts de patiënt beter informeren over orgaandonatie en zo de instap laten toenemen. Hij voegt wel een randvoorwaarde toe aan de medewerking van de huisartsen. De registratie moet gebeuren via een eenvoudig, goedwerkend, elektronisch registratiesysteem. Nog volgens de voorzitter van Domus Medica maken de nieuwe taken die men in petto heeft voor huisartsen, duidelijk dat er ook een nieuw – lees gemengd – financieringssysteem van de huisartsgeneeskunde moet komen. Dat is de enige manier waarop extra taken vergoed kunnen worden.


ad


pub