ad

Orgaandonatie: hoe en waar registreren?

Laatst bijgewerkt: april 2021
123-dr-consult-arts-gesprek-voorschr-12-15.jpg

nieuws Dankzij de medische vooruitgang kunnen in principe steeds meer mensen geholpen worden met orgaantransplantaties, maar helaas is er een tekort aan donororganen. Dat komt enerzijds omdat transplantatie enkel onder zeer specifieke omstandigheden kan plaatsvinden, maar ook omdat nog te weinig mensen zich registreren als donor. Je kan je op verschillende manieren registreren, sinds 2020 ook online.

Met orgaantransplantaties kunnen dokters vandaag veel levens redden. Het is namelijk op dit moment mogelijk om het hart, lever, nieren, longen, pancreas, een deel van de dunne darm en baarmoeder succesvol te transplanteren. Terwijl je nog leeft, kan je als donor enkel een nier of een stukje lever afstaan, dus de meeste donororganen zijn afkomstig van overleden mensen. Eén gestorven persoon kan zo tot acht mensenlevens redden.

Lees ook: Bijna geen medische kosten meer voor orgaandonor bij “levende donatie”

Specifieke omstandigheden
Er is echter een aanzienlijk tekort aan donororganen. Begin dit jaar stonden er in ons land 1.341 personen op de wachtlijst. Dat komt enerzijds omdat transplantaties enkel onder specifieke omstandigheden mogelijk zijn. Zo kunnen iemands organen niet gebruikt worden als ze zijn aangetast door kanker en sommige infecties. Donors moeten ook overlijden in ‘medisch gecontroleerde omstandigheden’, meestal in een ziekenhuis, waarbij artsen de nodige maatregelen kunnen nemen. De transplantatie moet daarna ook erg snel gebeuren, want organen kunnen maar beperkte tijd buiten het lichaam worden bewaard.
Wens registreren
Anderzijds weten nabestaanden soms niet of de overledene zijn organen wilde afstaan en weigeren ze. In principe is iedereen voor de Belgische wet automatisch een donor en moet je voor je dood expliciet verzet aantekenen als je dit niet wil, maar in de praktijk bespreken artsen dit zo goed als altijd eerst met de nabestaanden. Het is dus belangrijk om hierover te praten met je naasten, maar je kan ze dit ook allemaal besparen door je wens officieel te registreren.

Sinds de zomer van dit jaar kan je online vastleggen of je wel of niet orgaandonor wil zijn, op het platform mijngezondheid.be. Je kan het ook in het gemeentehuis of bij je huisarts laten doen. Het is op elk moment mogelijk om je beslissing te veranderen. Het aantal mensen dat zich als kandidaat-donor liet registreren is doorheen de jaren sterk gestegen: van 27.449 in 2002 naar meer dan 380.967 eind 2019. 

Lees ook: Recordaantal registraties als orgaandonor

Lichaamsmateriaal afstaan
Je kan er bij het registreren als donor ook voor kiezen om na je dood ander lichaamsmateriaal af te staan: huid, kraakbeen, pezen, hartkleppen, botweefsel, hoornvliezen, gehoorbeentjes, slagaders enz. Eén persoon kan zo het leven van 75 anderen sterk verbeteren, bijvoorbeeld mensen met ernstige brandwonden, een visuele beperking of hartproblemen. Bij het registreren kan je ook aanduiden of je lichaamsmateriaal mag dienen voor het ontwikkelen van nieuwe medische oplossingen of om geneeskundig onderzoek vooruit te helpen.

Bronnen:
https://www.demaakbaremens.org
https://www.health.belgium.be
https://reborntobealive.be
http://www.overlevendoorgeven.be
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.nieuwsblad.be


bron: Andy Furniere - gezondheidsjournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub