Grotere kans op dementie als u langs een drukke weg woont?

Laatst bijgewerkt: februari 2017
123-vr-ouder-dement-senior-10-16.jpg

nieuws Mensen die binnen 50 meter afstand van een drukke weg wonen, hebben 7 % meer kans om later dement te worden dan mensen die meer dan 300 meter van die weg wonen. Dat moet blijken uit een grootschalige Canadese studie verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Alleen toont die studie een statistisch verband, geen oorzakelijk verband.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een onderzoek onder meer dan 6,5 miljoen inwoners van de Canadese provincie Ontario tussen 20 en 85 jaar oud. De onderzoekers gingen na waar ze woonden en hoe groot de afstand tussen hun woning en wegen met een grote verkeersdichtheid was (minder dan 50 meter, tussen 50 en 100 meter, tussen 101 en 200 meter, tussen 201 en 300 meter of verder). Ook werd gekeken naar de gezondheid van de proefpersonen, en meer specifiek naar drie neurologische aandoeningen: dementie, de ziekte van Parkinson en Multiple Sclerose (MS).

Dementie
Uit het onderzoek blijkt dat mensen van 55 tot 85 jaar die binnen 50 meter afstand van een drukke weg leefden een 7 procent grotere kans hadden om in de tijdspanne van 12 jaar dementie te ontwikkelen dan mensen die op meer dan 300 meter afstand van een drukke weg woonden. De verhoogde kans op dementie nam met 3 procent af wanneer het huis van mensen tussen de 50 en 100 meter van een drukke weg verwijderd was. En mensen die woonden in een huis dat tussen de 101 en 200 meter van een drukke weg verwijderd was, hadden zo’n 2 procent meer kans om dementie te krijgen dan mensen die meer dan 300 meter van een drukke weg verwijderd waren. Zodra de afstand tussen het huis van mensen en een drukke weg meer dan 200 meter was, was er niet langer een verhoogde kans op dementie.
Er bleek geen verband te zijn tussen de afstand tot een drukke weg en de ziekte van Parkinson of MS.

Luchtvervuiling
Volgens de onderzoekers kan wonen bij een drukke weg het risico op het ontwikkelen van dementie lichtjes verhogen. Dat zou te maken hebben met de vervuilende stoffen van druk verkeer. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat vervuilende stoffen in de lucht in de bloedstroom terecht kunnen komen en kunnen leiden tot ontstekingen die weer samenhangen met hart- en vaatziekten en mogelijk andere aandoeningen zoals diabetes. Dit onderzoek suggereert dat vervuilende stoffen in de lucht die via de bloedstroom in het brein terecht kunnen komen, kunnen leiden tot neurologische problemen.
Volgens de onderzoekers zouden de resultaten van deze studie gebruikt moeten worden om steden én huizen beter in te richten en dus gezonder te maken.

Oorzakelijk verband
Het is niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld fijnstof effectief schade kan veroorzaken in de hersenen. Maar deze studie kan niet aantonen dat er effectief een oorzakelijk verband bestaat tussen luchtvervuiling en dementie. Tal van andere factoren kunnen daarbij een rol spelen: roken, opleidingsniveau, fysieke activiteit, socio-economische status, … Het zou kunnen dat mensen die dicht bij een drukke weg wonen omwille van sociaal-economische redenen, een ongezondere leeftijl enzovoorts een hoger risico op dementie hebben.
Bovendien is een stijging van het risico op dementie met 7 % uiteindelijk zeer klein.

Bronnen:
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)32399-6/fulltext
http://www.nhs.uk/news/2017/01January/Pages/People-who-live-near-busy-roads-have-higher-dementia-rates.aspx
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram