Nieuwe gids over huidkanker

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws De Stichting tegen Kanker publiceerde een nieuwe gids over huidkanker ‘Red je vel’. Daarin vindt u een helder atwoord op de meest gestelde vragen rond huidkanker, gebaseerd op het recent wetenschappelijke onderzoek. De Stichting wil tevens de beleidsmakers sensibiliseren om het probleem van huidkanker en de economische impact ervan aan te pakken.

Het boek werd gecoördineerd en geschreven door uv-preventie-experte Brigitte Boonen met de medewerking van een aantal experten o.a. prof. dr. Lieven Annemans, prof. dr Lieve Brochez, dr. Thomas Maselis en weervrouw Jill Peeters. Enkele jonge patiënten (rond de 30) getuigden ook wat huidkanker voor hen betekent.

Alsmaar meer Belgen krijgen huidkanker. Nu al krijgt 1 op 5 hier ooit mee te maken. In 2013 kregen 32.000 mensen huidkanker. Deze stijging betekent ook dat de gezondheidskosten voor de maatschappij zullen stijgen van €106 miljoen tot €3,2 miljard tegen 2034 en tot €8 miljard binnen 50 jaar. Omdat levenstijl, met name teveel zon en zonnebank, de belangrijkste oorzaak is van huidkanker, kan preventie wel degelijk een belangrijk verschil maken. De Universiteit van Gent berekende bijvoorbeeld voor ons dat een verbod op zonnebanken, waar wij al langer voor pleiten, bijna 4000 levens kan redden op 50 jaar tijd.

Voor mensen die toch huidkanker krijgen, kan deze in de meeste gevallen goed behandeld worden. Vooral bij melanomen (de meest agressieve huidkanker) is snelle opsporing belangrijk om effectiever te kunnen behandelen. Dit boek hoopt een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de epidemie. Het doel is niet om mensen te ontmoedigen om buiten te komen, noch om paniek te creëren rond de zon, zonnebank en uv-straling. Wel om klaar en duidelijk de aandacht te vestigen op de risico’s van blootstelling. Tegelijk hopen we de mensen te helpen bij het redden van hun vel. Wij willen ook onze overheden wakker te schudden en aanzetten tot het opnemen van hun verantwoordelijkheid.

Vanaf nu voor een voordeeltarief te bestellen via www.lannoo.be/red-je-vel. Met de kortingscode ‘ikredmijnvel’ krijg je tot eind december 10% korting. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting tegen Kanker.


Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram