Geen extra gewichtstoename door anticonceptie met alleen progestagenen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil. Een recent Cochrane-review toont dat hier onvoldoende bewijs voor is. Dat meldt het tijdschrift Huisarts & Wetenschap.

De onderzoekers analyseerden 22 studies met in totaal 11.450 personen. Vrouwen die een anticonceptiemethode met alleen progestagenen gebruikten werden vergeleken met vrouwen die geen of een andere vorm van anticonceptie gebruikten.

Anticonceptiva met enkel progestagenen veroorzaakten niet meer gewichtstoename dan andere vormen van hormonale anticonceptie. De progestageen-anticonceptivagebruiksters namen wel meer toe in gewicht ten opzichte van vrouwen die geen anticonceptiemiddelen gebruikten. De gemiddelde gewichtstoename na 12 maanden bleef in het merendeel van de onderzoeken onder de 2 kg.

Bronnen:
https://www.henw.org/nieuws/id412-geen-extra-gewichtstoename-door-anticonceptie-met-alleen-progestagenen.html
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD008815.pub4/full
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram