ad

Potjesvoeding voor baby's: gezonder dan zelfbereide maaltijden?

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-kindervoed-potjes-08-16.jpg

nieuws Zelfbereide maaltijden voor baby's zijn niet altijd beter en gezonder dan kant-en-klare babyvoeding in potjes. Zelfbereide maaltijden zijn wel veel goedkoper, maar bevatten vaak te veel caloriën en te veel (verzadigd) vet. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie die verscheen in de Archives of Disease in Childhood.

De onderzoekers vergeleken 408 recepten uit 55 kookboeken voor baby’s en jonge kinderen met 278 kant-en-klaar-hapjes. Uit het onderzoek blijkt onder meer het volgende:
• 44 % van de zelfbereide maaktijden bevat alleen groenten, tegenover 31 % van de kant-en-klaar-voeding.
• Zelfbereide maaltijden bevatten een grote variëteit aan groenten, maar de kant-en-klaar-hapjes bevatten meer verschillende groenten per maaltijd (gemiddeld 3 tegen 2 bij de zelfbereide maaltijden).
• Bij de zelfbereide maaltijden bevat 16 % kip, 21 % vlees en 19 % vis. Bij de kant-en-klare maaltijden bevat 27 % kip, 35 % vlees en 7 % vis.
• De zelfbereide maaltijden bevatten gemiddeld 26 % meer calorieën en 44 % meer eiwitten en vet, waaronder onverzadigd vet, dan de kant-en-klare potjes. De helft van de recepten bleek boven de aanbevolen kcal-grens uit te komen, tegenover slechts 35 % van de kant-en-klaar-hapjes.
• De zelfbereide maaltijden kosten gemiddeld de helft van de kant-en-klaar-hapjes.

Potjesvoeding kan, maar niet altijd
De onderzoekers besluiten hieruit dat kant-en-klare-potjesvoeding een gemakkelijk en aanvaardbaar alternatief is voor zelfbereide maaltijden. Ze adviseren een gevariëerde voeding waarbij zelfbereide maaltijden kunnen gecombineerd worden met kant-en-klare voeding. Ze betreuren wel het gebrek aan kant-en-klare voeding op basis van vis en het overaanbod van potjes met (rood) vlees.
Ook volgens Kind & Gezin en het Nederlandse Voedingscentrum is potjesvoeding toch een volwaardig (maar duur) alternatief voor zelfbereide voeding. De hele productie, van de grondstoffen tot de verwerking, staat onder strenge controle. Bewaarmiddelen of kleurstoffen in potjesvoeding zijn wettelijk verboden. De meeste kant-en-klare groentemaaltijden bevatten geen of nauwelijks toegevoegd zout. Potjesvoeding bevat ook alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft. Bij de bereiding van kant-en-klare voeding blijven bijna alle vitaminen bewaard. Sommige vitaminen worden extra toegevoegd.

Bij sommige maaltijden zijn echter verschillende voedingsmiddelen samengebracht. Zo went uw kind minder aan de verschillende smaken. Potjesvoeding is bovendien fijner van structuur, waardoor een baby zelf bereide voeding soms kan weigeren. Wissel potjesvoeding en verse voeding daarom af. Zo leert uw baby verschillende smaken en structuren kennen.

Zie ook:
Potjesvoeding even goed als zelfbereide maaltijden
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=5985
http://adc.bmj.com/content/early/2016/06/22/archdischild-2015-310098
http://www.kindengezin.be/img/gezond-eten-en-bewegen.pdf
ad


pub