ad

Wat moet je eten om gezond ouder te worden?

Laatst bijgewerkt: juni 2016
123-ouder-koppel-eten-170-11.jpg

nieuws Hoe moet het voedingspatroon van een ‘oudere’ persoon eruitzien als hij gezond oud wil worden? Wat mag er op zijn bord liggen en in welke hoeveelheden?

Een Amerikaans team van voedingsdeskundigen (Universiteit van Tufts) heeft een aantal voedingsadviezen op punt gezet die ze “My Plate for Older Adults” (Het Bord van de Oudere Volwassene) hebben gedoopt. Daarbij verdedigen ze vooral het idee dat je op elke leeftijd naar een betere voeding kunt overschakelen en, wat nog belangrijker is, dat die aanpassingen altijd een positieve invloed hebben op je gezondheid. En die aanpassingen hoeven niet per se drastisch te zijn: het komt erop aan dat je streeft naar ‘het ideale bord’ en dat ziet er als volgt uit.

Er zijn drie grote aandachtspunten:
- 50% groente en fruit
- 25% granen, waarvan een aanzienlijk deel volle granen (dat zijn belangrijke bronnen van vezels en vitamine B)
- 25% proteïnerijke voeding, vooral noten, bonen, mager vlees, eieren, vis, gevogelte en melkproducten (melk, kaas, yoghurt) met een laag vetgehalte.

Dit dieet wordt verder aangevuld met gezonde oliesoorten, kruiden en specerijen (ter vervanging van zout) en vloeibare substanties (in de vorm van water, thee, koffie, soep ...). Het wordt ondersteund door geregelde fysieke activiteit en die mag op een rustig tempo (wandelen, fietsen, zwemmen...). Een ‘extraatje’ is daarbij uiteraard niet verboden en de percentages van de drie pijlers zijn ook wat rekbaar in beide richtingen... Het gaat hier uiteraard om een referentiekader dat men zo dicht mogelijk moet benaderen en naleven. En wat goed is voor de ouderen is trouwens ook heilzaam voor elke leeftijdscategorie...


bron: Tufts University (www.tufts.edu)

ad


pub