Nitraatrijke groenten hebben gunstig effect op bloeddruk

Laatst bijgewerkt: mei 2016
123-groenten-sla-rucola-05-16.jpg

nieuws Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, verlagen de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition. Dat heeft te maken met de verhoogde inname van nitraat dat in het lichaam wordt omgezet in nitriet. Dat wordt vervolgens weer omgezet in stikstofmonoxide (NO) waardoor de bloedvaten verwijden en de bloeddruk daalt.

De studie deed een experiment met gezonde vrijwilligers. Die kregen een drankje met 0,8 gram nitraat op basis van rucola (ongeveer 200 g), spinazie (ongeveer 350 gram), rode biet of natriumnitraat opgelost in water. Alle drankjes verhoogden de concentratie nitraat en nitriet in het bloed. Maar alleen de groenten drankjes deden de bloeddruk dalen. Nitraatzout, als voedingssupplement opgelost in water, bleek dit effect niet te hebben.

Bron:
http://www.mumc.nl/actueel/nieuws/nitraatrijke-groenten-hebben-gunstig-effect-op-bloeddruk
http://jn.nutrition.org/content/early/2016/04/13/jn.116.229807.long



verschenen op : 20/05/2016 , bijgewerkt op 19/05/2016


pub