Welke bloemen passen in één boeket en hoe houd je ze langer fris?

dossier Geen groter cliché... maar het klopt als een bus. Bloemen zijn nog altijd het meest courante geschenk voor moederdag. Maar geef niet zomaar om het even welk mooi ogend boeket cadeau. Niet alle bloemen of takken houden immers van elkaars gezelschap en sommige snijbloemen hebben een symbolische waarde die al helemaal niet geschikt is voor de gelegenheid. Enkele tips.

Lees ook: Waarom zetten we chrysanten op het kerkhof?

Welke bloemen passen bij elkaar?

zeg-met-bloemen-1.jpg

Of je nu een kant-en-klaar boeket koopt of zelf een ruiker samenstelt, hou er altijd rekening mee dat niet alle bloemen lukraak bij elkaar passen. En dat geldt niet alleen op esthetisch vlak, ook ‘chemisch’ gezien moet het klikken in de vaas.

Zo zijn tulpen en rozen bijvoorbeeld geen goede match: tulpen houden van weinig water, rozen hebben net veel water nodig. Hyacinten en narcissen meng je best ook niet met andere bloemen in een boeket: ze bevatten giftige stoffen die ze vrijgeven via het sap dat uit hun stengel komt en daar hebben hun buren absoluut geen deugd van.

Een combinatie van bloemen en fruit is evenmin een goed idee als je het boeket lang fris wilt houden. Bepaalde soorten fruit geven namelijk ethyleen af, een hormoon dat bloemen sneller doet verwelken. Bij orchideeën zorgt het ook voor knopval. Dat is ook de reden waarom je een boeket beter uit de buurt van de fruitschaal houdt.

Een bloemenruiker die is samengesteld uit bloemen van dezelfde soort zal altijd langer mooi blijven. Dat komt omdat die bloemen op dezelfde manier behandeld zijn en eventueel zelfs van dezelfde kweker afkomstig zijn. Groen of takken die misschien wel een creatieve ‘touch’ geven aan je boeket, zijn niet altijd een meerwaarde. Ze zijn meestal niet behandeld tegen bacteriën en ziektes waardoor ze je bloemen sneller doen verwelken.

Lees ook: Kunnen planten echt de lucht zuiveren binnenshuis?

Bloemen en hun symbolische betekenis

f123-h-bloemen-anjers-05-19.jpg

Het is bijna onbegrijpelijk dat zoiets moois en lieflijks als een bloem ook een negatief gevoel kan ‘vertegenwoordigen’.
De rode roos is het symbool van de liefde, maar een gele roos en gele bloemen in het algemeen symboliseren haat! Rood staat voor passie, wit refereert naar zuiverheid.
En er zijn nog veel meer bloemen die een symbolische betekenis hebben.

Die symboliek stamt uit de Middeleeuwen; het was in die tijd de ideale manier om gevoelens over te brengen zonder woorden te gebruiken. Tegenwoordig communiceren we daarvoor met smileys en andere emoticons... ;-).
Een paar voorbeelden van bloemen met een symbolische waarde:


- Een roze roos symboliseert waardering, blijdschap, vriendschap en een eerste liefde.

- Aan iemand een reukerwt of lathyrus geven, getuigt van fijngevoeligheid, van vriendschap ook, of het zegt ‘vaarwel’.

- Een ‘ma’de’liefje’ is het liefje van de weide: het refereert naar onschuld en reinheid vooral in de liefde. Madeliefjes kan je rijgen en als je zo’n ketting cadeau kreeg, was dat een teken van verbondenheid en geluk.

- Fluitenkruid staat voor schoonheid en werd gegeven bij de verkiezing van het mooiste meisje van het dorp. Dat is een oud Germaans ritueel.

- Een rode anjer is in Japan de moederdagbloem bij uitstek. In Spanje is het de nationale bloem. De anjer in het algemeen symboliseert passie, bewondering en verlangen naar iemand. In de renaissance was de anjer het zinnebeeld voor de aankondiging van een huwelijk.

Bloemen: een vergiftigd geschenk?

Vooral euphorbia en andere stuifmeelplanten, zoals lelies, maar ook primula zijn nefast voor wie allergisch is: niezen en tranende ogen kunnen daarvan het gevolg zijn. Maar dat probleem is uiteraard persoonsgebonden en gelukkig hebben niet alle moeders daar last van...

Andere bloemen zijn zelfs ronduit giftig en daarom is het sowieso verstandig om een boeket altijd buiten het bereik van kinderen of dementerenden te houden. Het sap van paasbloemen zoals hyacinten en narcissen en ook de knollen (daffodil bollen) bevatten alkaloïden die huidirritatie kunnen veroorzaken. Kinderen of huisdieren zouden ze kunnen verwarren met uien. Ze zijn vooral giftig bij inname, maar ook voor het verplanten trek je best handschoenen aan.

Er zijn heel wat giftige bloemen waar vooral de sapstroom de boosdoener is: engelentrompet, papaver of klaproos, meiklokje, vingerhoedskruid, datura, oleander, wolfskers, monnikskap, en bij uitbreiding naar de planten ook taxus (vooral voor paarden) en kerstroos (de kans is quasi onbestaand dat je die op Moederdag cadeau doet, maar voor de volledigheid staat er hier toch bij). Kerstroos kan rode vlekken op de huid veroorzaken en contact via de mond kan vergiftigings- en spijsverteringsproblemen geven. Als je twijfelt of een plant al dan niet giftig is, raadpleeg je best het internet of een plantenboek.

Lees ook: Hoe kan je berenklauw herkennen en hoe gevaarlijk is de plant?

Hoe houd je bloemen zo lang mogelijk fris?

123-h-bloemen-snijden-boeket-05-19.jpg
Iedereen weet dat je de stengels om de 2 à 3 dagen schuin moet afsnijden met een scherp mes om de bloemen zo lang mogelijk fris te houden. Maar je kunt nog meer doen om het leven van je boeket maximaal te rekken:

- Start met een propere vaas, die gereinigd werd met detergent en daarna werd gedroogd, zodat er geen bacteriën van het vorige boeket meer aanwezig zijn. Gebruik geen zinken vaas want die geeft stoffen af die nefast zijn voor de bloemen.

- Als de bloemen nog niet helemaal open zijn, doe je 10 à 15 cm lauwwarm leidingwater in de vaas. Niet te veel water anders rotten de stengels. Een tulp heeft weinig water nodig, gerbera en calla ook niet al te veel, maar rozen en houterige stengels zoals hypericum, safari, en viburnum hebben graag de vaas quasi vol.

- Dan voeg je het snijbloemenvoedsel toe - het kleine zakje dat meestal aan het boeket vastgekleefd hangt en dat veel mensen vergeten... Het is een absolute must want het verlengt de houdbaarheid van de bloemen. Het bevat een bacteriedodend middel – een mengsel van verschillende zouten en suikers – en het speelt een rol bij de voeding van de bloemen.
- Verwijder overtollige bladeren voor je het boeket in de vaas neerzet.
- Snij de stengels mooi schuin (3 à 4 cm) af met een scherp, proper mesje als de bloemist dat nog niet heeft gedaan, als je zelfgeplukte bloemen gebruikt of als je het boeket wilt inkorten. Daardoor krijgen de bloemen een groot zuigoppervlak.

- Zorg ervoor dat het water regelmatig ververst wordt of vul het bij. Uitgebloeide bloemen moeten meteen worden weggeknipt.

Pluktuin met veldbloemen

Vaak wordt beweerd dat bloemen een grote ecologische voetafdruk hebben omdat ze in andere continenten worden geteeld, maar dat valt al bij al wel mee. Omdat er zoveel exemplaren in een vrachtvliegtuig kunnen, blijft die voetafdruk vrij beperkt. En er is ook steeds meer controle op eerlijk en duurzaam ondernemen in Afrika en Zuid-Amerika.

Daarbij komt nog dat het bij ons langer duurt voor de teelt ‘plukklaar’ is en bij serreteelt moet er meer gestookt worden omdat we minder zon hebben... Anderzijds is er bij de consument tegenwoordig veel interesse om ‘Belgische’ bloemen te kopen, zelfs al zijn die een pak duurder. Zoals het in de keuken thuis en bij de grote chefs ‘in’ is om te werken met ‘terroir producten’ en om zelf weer groente en kruiden te kweken, krijgen ook de ‘bloemen van bij ons’ meer aandacht.

Artisanaal gekweekte Belgische bloemen zijn namelijk veel expressiever qua ‘looks’: de stengels zijn zwaarder en er hangt nog wat aarde aan, de bloemen zijn dikker, en soms maakt een knop al eens een onregelmatige kronkel. Ze zijn ook langer houdbaar omdat de ‘keten van teler naar consument’ veel korter is.

Heel wat floristen hebben ondertussen zelf al een bloementuin waar tulpen, rozen en andere snijbloemen in volle grond groeien. Het leuke daaraan is dat je als klant kunt meegaan op het veld om bloemen uit te kiezen. Rozen bijvoorbeeld die je zelf mag knippen. Daarna moet je de stengels schoonmaken en de doornen verwijderen. Dat is veel persoonlijker, meer ‘ambacht’ ook, met als beloning een origineel boeket. De gevoelswaarde daarbij is ook groter want geen twee rozen zijn identiek. Het plukken en binden van artisanaal geteelde bloemen past volledig in de trend van de vintage look. Rozencultivars die daarentegen in het buitenland in serres worden gekweekt, zijn allemaal copy paste en hebben bijna geen doornen meer...

Misschien wordt het nu zondag een zelfgemaakt boeket of misschien laat je de creatie liever aan een vakkundige florist(e) over, maar met een bloemetje maak je sowieso je mama en veel mensen blij. Een boeket fleurt de kamer op en hult ze vaak ook nog in een heerlijke geur.

Bronnen
Annick Mertens, floriste (www.onverbloemd.be) en An Theunynck, hoofdredactrice ‘Fleur Creatief’

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram