Kunnen planten echt de lucht zuiveren binnenshuis?

123_plant_kamer_2019.jpg

nieuws In tuincentra krijgen verschillende planten het label ‘luchtzuiverend’ om hun stam gedraaid, wat ze meestal een mooi plekje in huis oplevert. Maar is daar eigenlijk iets van aan? Moeten we vandaag nog zo eentje gaan halen als we de luchtkwaliteit in onze kamers willen verbeteren? Michael Waring, professor aan de Amerikaanse Drexel University, kon samen met een doctoraatstudent twaalf studies en een kleine tweehonderd recente experimenten inkijken. Hun bevinden staan van a tot z uitgeschreven in ‘Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, maar wij vatten de conclusie samen in één woord: nee.

Vanwaar dan dat eco-etiket, vraag je? Eigenlijk is het allemaal begonnen met een onderzoek van NASA, ondertussen dertig jaar geleden, waarbij men op zoek ging naar manieren om de lucht in ruimtestations te kunnen zuiveren. Toen wetenschappers ontdekten dat sommige planten in staat zijn om kankerverwekkende chemische stoffen uit de lucht te filteren, ging dat nieuws razendsnel de wereld rond. Het feit dat die testen plaatsvonden in kleine en afgesloten ruimtes, labo’s dus, werd daarbij vaak weggelaten en nochtans is dat gegeven van cruciaal belang. In kamers en gebouwen die nu en dan wat ventilatie krijgen, kan de plant veel minder goed z’n werk doen en is de impact zelfs verwaarloosbaar. “Planten zijn geweldig, maar ze zuiveren de lucht binnenshuis niet snel genoeg om een effect te hebben op de luchtkwaliteit”, bevestigt Waring. Tenzij je van plan bent om op elke tegel een plant te plaatsen, kan je dus beter gewoon een raam opzetten. 

Bronnen:
https://drexel.edu/now/archive/2019/November/potted-plants-do-not-improve-air-quality/
https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19930073077.pdf

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram