Biefstuk van plantaardige eiwitten

Laatst bijgewerkt: november 2015
123-voed-menu-vlees-groent-11-15.jpg

nieuws Een vleesvervanger, op basis van peulvruchten, die niet onderdoet voor een biefstuk. Dat is het resultaat van een onderzoek naar duurzame vleesvervangers met puur plantaardige ingrediënten van Wageningen University.

Daarbij werd gebruik gemaakt van een nieuwe technologie die de ingrediënten van peulvruchten zoals sojabonen zodanig bewerkt dat er een ‘vleesstructuur’ ontstaat van de fijnheid en vezelstructuur van een biefstuk. Dit concept is de basis voor de ontwikkeling van een vegetarische biefstuk. Het product maakt dierlijke ingrediënten als ei of wei als bindmiddel overbodig en kent geen beperkingen in formaat.

Vleesstructuur
Voor de productie van plantaardige ‘lappen vlees’ bouwden de Wageningse onderzoekers samen met collega’s van de TU Delft een werkend prototype. Met het apparaat zijn aan vlees identieke structuren te maken van sojaeiwitten, in een lap van een paar kilo (60x30x3 cm) die groter is dan er op twee borden past. De structuur is fijner dan tot nu toe met de beschikbare technologie kon worden bereikt. Daarnaast is de methode veel energiezuiniger. Het vergt slechts tien procent van de energie van bestaande productiemethoden van vleesvervangers.

Met de ontwikkelde methode, de zogenoemde Shear Cell Technology, is plantaardig materiaal zo te vervormen dat de gewenste vezelstructuur ontstaat. Hiermee breekt een nieuwe fase aan in de ontwikkeling van alternatieven voor vlees.
Hoe lang het nog duurt voordat deze nieuwe duurzame vleesvervanger op de markt komt, is nog niet bekend.




pub