ad

Sneller verkouden wanneer je weinig slaapt?

Laatst bijgewerkt: juli 2020
123-man-verkoudh-neus-09-15.jpg

nieuws Uit een onderzoek aan de universiteit van San Francisco blijkt dat mensen die relatief weinig slapen meer kans maken om verkouden te worden.

De onderzoekers onderwierpen 164 gezonde vrijwilligers, 94 mannen en 70 vrouwen, tussen 18 en 55 jaar oud aan een experiment waarbij ze via neusdruppels blootgesteld werden aan verkoudsheidsvirussen. Eerst werd hun slaapgedrag gedurende één week in kaart gebracht met een soort smartwatch: wanneer ze gingen slapen en opstonden, duur van de slaap, of ze ’s nachts wakker werden, enzovoorts.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die relatief weinig sliepen, aanzienlijk vatbaarder waren voor het verkoudheidsvirus. Proefpersonen die minder dan zes uur per nacht sliepen, hadden een 4,5 keer grotere kans om verkouden te worden dan de mensen die elke nacht meer dan zeven uur sliepen.

De onderzoekers besluiten dat slaaptekort de gevoeligheid voor verkoudheden doet toenemen. Het maakte niet uit hoe oud de mensen waren, hoe hoog hun stressniveau was, hun geslacht, opleidingsniveau of inkomen, en of ze al dan niet rookten.

http://journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=30153
http://www.nhs.uk/news/2015/09September/Pages/does-lack-of-sleep-make-you-susceptible-to-common-cold.aspx
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub