Dementie bij een op de drie vermijdbaar

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Ongeveer een derde van de patiënten met dementie had de ziekte kunnen voorkomen door gezonder te leven en rekening te houden met risicofactoren, zoals roken, diabetes, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Vooral de invloed van een te hoge bloeddruk is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat werd voorgesteld op de internationale Alzheimer Association Conference in Washington en dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Medicine.
Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van de vermijdbare risicofactoren groter is geworden. Ook is er een verschuiving van deze factoren. 25 jaar geleden speelden met name roken en een laag opleidingsniveau de grootste rol en diabetes, cholesterol en hoge bloeddruk een kleinere rol bij de ontwikkeling van dementie. Gezamenlijk verklaarden deze risicofactoren toen bij 23 procent van de patiënten dementie.

Uit een analyse over de laatste jaren blijkt nu dat dit aandeel is gestegen tot 30 procent. Met 16 procent is een te hoge bloeddruk de grootste boosdoener, gevolgd door een lage opleiding. Mensen die een hoge opleiding hebben genoten, hebben minder kans op dementie. Een hoge opleiding vermindert de gevolgen die de ziekteprocessen hebben op het mentaal functioneren. Er is meer reservecapaciteit om de gevolgen van de ziekte op te vangen. Ook speelt diabetes nog steeds een rol.

Roken en cholesterol spelen geen grote rol meer. 25 jaar geleden, rookte 30 procent van de deelnemers, nu nog maar 10 procent. Daarnaast slikken de deelnemers meer cholesterolverlagers dan de mensen die tien jaar eerder hun leeftijd hadden.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram