Waarom worden sommige mensen meer geprikt door muggen?

Laatst bijgewerkt: mei 2015
123-man-beten-steken-mug-bos-natuur-05-15.jpg

nieuws Waarom wordt de één vaak geprikt door muggen, terwijl de ander nergens last van heeft? Een studie aan het Tropisch Instituut in Londen onderzocht bij 18 identieke en 19 niet-identieke vrouwelijke tweelingen wie het meest aantrekkelijk is voor muggen. Uit het onderzoek blijkt dat eeneiige tweelingen in de ogen van muggen als ongeveer even aantrekkelijk werden gezien. De mate waarin een twee-eiige tweeling door de mug als aantrekkelijk werden gezien, liep sterker uiteen.

De studie suggereert dus dat genetische factoren betrokken zijn in de aantrekkingskracht die mensen op muggen uitoefenen. De mate waarin genen hierin een rol spelen is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met de mate waarin genen een rol spelen in lichaamslengte en IQ. Mogelijk leiden deze genetische verschillen tot verschillen in lichaamsgeur. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat verschillen in de mate waarin insecten ons aantrekkelijk vinden, bepaald worden door verschillen in lichaamsgeur. Mensen die in de ogen van muggen minder aantrekkelijk zijn, produceren natuurlijke stofjes die muggen afstoten.

Overigens benadrukken de onderzoekers dat genen waarschijnlijk niet de enige factor is die van invloed is op de mate waarin muggen ons aantrekkelijk vinden. Zo is uit eerder onderzoek bijvoorbeeld al gebleken dat zwangere vrouwen in de ogen van malariamug als aantrekkelijker worden gezien dan niet-zwangere vrouwen.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram