Roodvonk (scarlatina): keelpijn met huiduitslag

Laatst bijgewerkt: maart 2015
dr-oz-kind-keel-170_400_03.jpg

nieuws Roodvonk of Scarlatina is een relatief onschuldige besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie (Groep-A streptokokken of GAS). Belangrijkste kenmerk is felle keelpijn en een rode huiduitslag.
Roodvonk kan op elke leeftijd voorkomen, maar vooral bij kleuters. Meestal geneest de ziekte vanzelf, maar soms kunnen ernstige complicaties optreden.

Wat zijn de klachten bij roodvonk?
• Hevige keelpijn met hoge koorts (tot 40°C).
• Pijnlijke klieren in de hals. De amandelen zijn gezwollen en ontstoken.
• Daarna ontstaan er meestal felrode vlekjes op het lichaam, vooral op de borst, in de oksels en de liezen. Er zijn geen vlekjes bij de neus of mond. De huid met de vlekjes ziet eruit als rood kippenvel en voelt aan als schuurpapier. De vlekjes jeuken niet.
• De tong is gezwollen met felrode puntjes (aardbeien- of frambozentong).
• Na een paar dagen begint de huid te vervellen, vooral aan de vingers en tenen.
• Soms hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Hoe kunt u roodvonk krijgen?
De GAS-bacterie kan van nature in de neus, de keel en op de huid zitten. Veel mensen hebben de bacterie bij zich zonder er ziek van te worden.
Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.
Iemand met roodvonk is besmettelijk als de klachten beginnen, al voordat er vlekjes zijn. Dit duurt totdat het vervellen van de huid over is (10 tot 20 dagen). Bij behandeling met antibiotica is de ziekte na één tot twee dagen niet meer besmettelijk.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 7 dagen.

Wie kan roodvonk krijgen?
Iedereen die de ziekte nog niet gehad heeft, kan besmet raken en ziek worden. Roodvonk komt het meest voor bij kinderen van 3 tot 6 jaar oud. Maar het kan ook op oudere leeftijd voorkomen. Zo werd de voormalige Italiaanse premier Berlusconi enkele jaren geleden nog geveld door roodvonk.

Wat kunt u doen om roodvonk te voorkomen?
Er bestaat geen vaccin tegen de GAS-bacterie die roodvonk veroorzaakt.
• Netjes hoesten en niezen kan helpen om roodvonk te voorkomen. Het beste is om een papieren zakdoekje te gebruiken.
• Was regelmatig uw handen met zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui.

Hoe behandelen?
Roodvonk gaat meestal vanzelf over na één week tot 10 dagen.
• Laat uw kind voldoende rusten en veel drinken. Geef het eventueel een waterijsje. Het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten.
• Geef een geneesmiddel op basis van paracetamol als uw kind zich ziek voelt of veel pijn heeft.
• Eventueel kan de arts antibiotica voorschrijven, bijvoorbeeld als de infectie erg heftig verloopt of bij iemand die veel met kinderen in contact komt. Maak een antibioticakuur altijd af, ook als u zich niet ziek meer voelt.

Mogelijke complicaties
Roodvonk gaat over het algemeen binnen een week tot 10 dagen vanzelf over.
Heel soms kunnen na enkele weken ernstige verwikkelingen optreden, zoals een ontsteking van de hartkleppen, gewrichten (acuut reuma) of van de nieren (acute glomerulonefritis).

Raadpleeg uw arts als uw kind:
• een erg zieke indruk maakt;
twee tot drie weken na het begin van de ziekte lusteloos en bleek wordt, de oogleden dik worden of de plas roze of rood wordt;
een tot vijf weken na het begin van de ziekte last krijgt van dikke rode gewrichten en/of plotselinge kortademigheid en koorts.

Raadpleeg ook uw arts als u zwanger bent en roodvonk (of een daarop gelijkende ziekte) hebt. Roodvonk zelf is niet gevaarlijk voor de baby, maar andere ziekten die erop lijken, zoals rode hond, kunnen wel gevaarlijk zijn voor uw baby.

Mag een kind met roodvonk naar opvang of school?
Als het kind niet ziek is, mag het gerust naar de opvang of de school.
Roodvonk is al besmettelijk voordat iemand vlekjes krijgt. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden. Verwittig de opvang of de school wel dat uw kind roodvonk heeft.

Bronnen
www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/ziek/roodvonk/
www.thuisarts.nl/roodvonk/mijn-kind-heeft-roodvonk


pub