Injectie in hamstringblessure werkt niet

Laatst bijgewerkt: juli 2014
123-sport-pijn-hamsting-kine-170-06.jpg

nieuws Voor de behandeling van acute hamstringblessures zijn prikken met een placebo net zo effectief als injecties met plaatjesrijk plasma (PRP-injecties). Dat blijkt uit een studie van Erasmus MC, het UMC Utrecht en de KNVB in het New England Journal of Medicine.

Hamstringblessures behoren tot de meest voorkomende blessures in veel beoefende sporten als voetbal en atletiek. De blessure heeft bovendien de neiging om herhaaldelijk terug te keren.
Therapie met PRP-injecties wordt wereldwijd vaak toegepast, sinds uit dieronderzoek was gebleken dat plaatjesrijk plasma ervoor zorgt dat spierweefsel zich goed herstelt en dat nieuw spierweefsel wordt aangemaakt. PRP-injecties in spieren stond tot 2011 op de dopinglijst van de World Anti-Doping Agency, maar sinds de toepassing is toegestaan, is de therapie in zwang geraakt.

Aan de studie deden tachtig patiënten mee die een hamstringblessure hadden. De ene helft van de groep kreeg injecties met fysiologisch zout, het placebo, de andere groep kreeg een prik met plaatjesrijk plasma. Na de injectiebehandelingen volgden alle patiënten hetzelfde revalidatieprogramma. In beide groepen keerden de meeste sporters na ongeveer 42 dagen weer terug op de velden. Er werd geen verschil gevonden in de snelheid van het herstel.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram