Bronchiale thermoplastie, een nieuwe behandeling voor ernstige astma

Laatst bijgewerkt: mei 2020

nieuws Bronchiale thermoplastie, het plaatselijk opwarmen van specifieke plekken in de luchtwegen, is een totaal nieuwe manier om astmapatiënten te behandelen. UZ Leuven gebruikt de techniek sinds kort voor een kleine groep patiënten waarbij de traditionele astmamedicatie niet volstaat.

Bij bronchiale thermoplastie brengt de arts een katheter in de luchtwegen via een bronchoscoop, een kijkinstrument waarmee via een dunne slang en een videocamera de luchtwegen worden onderzocht. Heel kort en op vooraf bepaalde plaatsen verwarmt de katheter de kleinere luchtwegen tot exact 65 graden Celsius. Die temperatuur zorgt voor een vermindering van de spiercontracties in het weefsel, waardoor kortademigheid verbetert.

90 tot 95 procent van de astmapatiënten kunnen goed behandeld worden met medicatie. Maar bepaalde astmapatiënten hebben opvallend sterke spiercontracties. Medicatie vermindert de ontsteking en relaxeert bij hen tijdelijk de luchtwegen, maar de spierlaag in de luchtpijp blijft even actief of wordt zelfs nog actiever. De nieuwe techniek is daarom bedoeld voor mensen met een ernstige vorm van astma die niet behandelbaar is met medicatie alleen.

De behandeling gebeurt onder algemene verdoving in drie sessies van één uur. De patiënten vertonen minder contracties in de luchtwegen en 32 tot 84 procent heeft minder vaak astma-opstoten. Het effect blijft in principe levenslang. Het is evenwel een dure behandeling, die momenteel niet terugbetaald wordt.

Lees ook: Bronchoscopie
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram