Bronchoscopie

dossier Een bronchoscopisch onderzoek is een onderzoek waarbij de longarts letterlijk in uw luchtwegen kijkt. Hij doet dat met een bronchoscoop, een kijkinstrument, waarmee via een dunne slang en een lens of een kleine videocamera de luchtwegen worden onderzocht. Bovendien kunnen met behulp van dit kijkinstrument kleine stukjes weefsel uit uw luchtwegen worden weggenomen.Ook kan door deze slang slijm of spoelvloeistof worden afgezogen. Het slijm of weefsel wordt naar het laboratorium gestuurd voor verder onderzoek.

123-bronchoscop-dr-oz-170-01.jpg
Een bronchoscopisch onderzoek lijkt op het eerste gezicht een vervelende ingreep. Toch kan het met de huidige instrumenten en verdovingsmogelijkheden snel worden uitgevoerd, zonder dat u er al te veel last van ondervindt.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag hebt. U mag daarom vanaf 24.00 uur op de avond voorafgaande aan het onderzoek niet meer eten of drinken. Uw medicijnen (behalve plastabletten) kunt u s morgens gewoon innemen met een beetje water.

Voor het onderzoek

Een half uur voor het onderzoek krijgt u een tabletje, waardoor uw speekselklieren minder gaan werken en u een droge mond krijgt. Ook krijgt u een tabletje om beter te kunnen ontspannen en waarvan u slaperig wordt. Als u een kunstgebit draagt, wordt u gevraagd dit tijdens het onderzoek uit de mond te nemen. Om hoestneigingen door het gekriebel van de slang tegen te gaan, wordt de keel voor het onderzoek verdoofd. De arts besproeit de keel met een bittere vloeistof. Ook druppelt hij verdovingsvloeistof in de luchtwegen. Deze verdoving bemoeilijkt het slikken enigszins en is na ongeveer twee uur uitgewerkt. Besluit de arts via een neusgat de bronchoscoop in de luchtweg te brengen, dan worden niet alleen de mond en keelholte maar ook het neusgat verdoofd met een verdovingsvloeistof.

externe link : Awac.be

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek zit of ligt u op een onderzoekbed. De bronchoscoop wordt via een neusgat of via de mond en keelholte ingebracht tot in de luchtpijp. Afhankelijk van de reden van onderzoek en van wat de arts in de luchtweg ziet, wordt slijm of weefsel afgenomen voor onderzoek. Soms is het nodig om de samenstelling van de vloeistof in de longblaasjes te laten onderzoeken. Er wordt dan een spoeling van de kleinere luchtwegen en longblaasjes (een broncho-alveolaire lavage) uitgevoerd. Hiervoor schuift de arts de bronchoscoop zo ver mogelijk in de luchtweg, waardoor het achterliggend deel afgesloten wordt. Er wordt dan drie maal 60 ml vloeistof in de long gespoten, die daarna weer wordt opgezogen. De gehele hoeveelheid vloeistof, die wordt teruggezogen, wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. Het onderzoek is weinig belastend en niet pijnlijk. Het duurt ongeveer tien tot dertig minuten.

Na het onderzoek

Tot twee uur na het onderzoek kunt u beter niet eten of drinken om te voorkomen dat u zich verslikt. In verband met het tabletje dat u voor het onderzoek heeft gekregen kunt u niet zelf naar huis rijden. Na het onderzoek kunt u last hebben van de volgende klachten:
• Temperatuursverhoging. Deze kan ‘s avonds oplopen tot 39°C, maar hiervoor is geen behandeling nodig. De volgende ochtend is de temperatuur weer normaal.
• Korter van adem en hoestklachten, met name na de longspoeling. Deze verdwijnen na een paar uur.
• Bloed ophoesten. Dit verdwijnt meestal vanzelf in de loop van de dag. Mocht het bloed opgeven blijven bestaan of in ernst toenemen, dan kunt u het beste contact opnemen met uw behandelend arts, die zal bespreken wat er moet gebeuren.
• Pijnlijke keel. Dit verdwijnt vanzelf in de loop van de dag.

Mogelijke complicaties

Het bronchoscopisch onderzoek is over het algemeen een veilig onderzoek, maar er kunnen complicaties optreden. Deze komen niet vaak voor. De complicaties kunnen worden veroorzaakt door:
• de endoscopie als zodanig;
• de onderliggende ziekte.
Zeer zelden (0,02 tot 0,1%) komen complicaties voor, waaraan een patiënt zou kunnen overlijden.


Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram