ad

Biobrandstoffen verbouwen zorgt voor extra smog

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
natuur-gras-170_400_06.jpg

nieuws De plannen om snelgroeiende gewassen als wilgen en populieren te verbouwen als nieuwe energiebron kunnen per jaar leiden tot 1.365 voortijdige doden in Europa, zo waarschuwen Engelse onderzoekers in Nature Climate Change.

Al eerder is vastgesteld dat deze snelgroeiende bomen relatief veel isopreen uitstoten. Samen met stikstofoxiden, die onder meer worden uitgestoten door het verkeer, geeft isopreen een fotochemische reactie die ozon oplevert. Met name in de buurt van stedelijke gebieden, waar de luchtkwaliteit al lijdt onder verkeersemissies, vormt de teelt van biobrandstofgewassen daarom een risico.

De onderzoekers werkten een wiskundig model uit. In het model werd de beschikbare landbouwgrond en de plannen daarvoor meegenomen en de uitstoot gecompenseerd met de bestaande gewassen en grassen die door die bomen zouden worden vervangen.
Vervolgens rekenden ze uit op hoeveel dagen de concentratie ozon op leefniveau uit zal komen boven het niveau dat volgens eerder epidemiologisch onderzoek leidt tot duidelijk meer smoggerelateerde sterfgevallen. Bij de huidige biomassaplannen stijgt het jaarlijkse aantal Europese smogdoden, 22.000 op dit moment, met 1.365.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub