Zenuwziekte bij voetballers

Laatst bijgewerkt: november 2004

nieuws ROME - Een Italiaanse procureur heeft ontdekt dat er in Italië opvallend veel voetballers lijden of zijn gestorven aan een zeldzame zenuwziekte.
Raffaele Guariniello, magistraat te Turijn, doet sinds 1999 onderzoek naar het verband tussen professioneel voetballen en het krijgen van de ziekte van Gehrig (in Nederland bekend als A.L.S). Deze ziekte tast het zenuwstelsel en het ruggenmerg aan, waardoor de spieren van de patiënten er langzaam maar zeker mee ophouden. De ziekte is genoemd naar de Amerikaanse honkballer Lou Gehrig, die in 1949 op 37-jarige leeftijd overleed.
,,In 1999, toen ik net een onderzoek naar dopinggebruik in de voetballerij had afgesloten, kwam een aantal weduwen van ex-voetballers naar me toe met de vraag de doodsoorzaak van hun echtgenoten onder de loep te nemen'', zegt Guariniello.
Hij is vervolgens een onderzoek begonnen, waarbij hij ziektes en sterfgevallen van 24000 voetballers vergeleek met die van de bevolking in het algemeen. Daarbij kwam Guariniello tot een opmerkelijke ontdekking: de ziekte van Gehrig komt bij voetballers opvallend vaak voor.
,,We verwachtten hooguit één geval aan te treffen. Maar 13 voetballers bleken aan de ziekte te zijn overleden en 33 ex-voetballers hebben de ziekte op dit moment. Ook lever- en darmkanker blijken voetballers twee keer zo vaak te treffen als niet-voetballers.''

,,De tumoren lijken nauw verband te hebben met het gebruik van anabole steroïden. Maar waarom zoveel voetballers de ziekte van Gehrig krijgen is nog onduidelijk. Het zou te maken kunnen hebben met doping, maar ook met specifieke fysieke activiteiten. Of met een combinatie daarvan'', antwoordt Guariniello.
De magistraat onderzocht voetballers uit de Serie A, B en C. Daarbij is niet gebleken dat de getroffen atleten vooral bij één bepaalde club of in één bepaalde competitie speelden. Guariniello: ,,Ik denk voor het einde van dit jaar te kunnen bepalen of hier sprake is van dood door schuld en wie daar dan eventueel verantwoordelijk voor zijn.''
Volgens procureur Guariniello worden er met het verstrijken van de tijd steeds meer voetballers door de dodelijke zenuwziekte getroffen. Hij zegt de enige te zijn die het verband tussen voetbal en de ziekte van Gehrig onderzoekt.
Bron:Medisch contact
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram