Ogen net zo gevoelig voor UV-straling als huid

Laatst bijgewerkt: mei 2015
123-zonnebril-zee-170_06.jpg

nieuws Dat onze huid bescherming nodig heeft tegen UV-straling, daar is iedereen zich stilaan van bewust. Dat voor de ogen hetzelfde geldt, is echter veel minder bekend. Het meeste UV-licht dat onze ogen bereikt wordt geabsorbeerd door het hoornvlies en de ooglens. Wordt het oog echter langdurig of aan een 'overdosis' UV-licht blootgesteld, dan kan dit ernstige oogaandoeningen en veroudering van de ogen veroorzaken.

Veelvuldige blootstelling aan de zon, zeker wanneer die weerkaatst wordt door zand, water, sneeuw… verhoogt bijvoorbeeld de kans op cataract of staar (dit kan 5 tot 10 jaar vroeger optreden dan normaal) en mogelijk ook macula degeneratie (AMD). Fel zonlicht kan ook een acute ontsteking van het hoornvlies (‘sneeuwblindheid’) of het bindvlies veroorzaken. Bij jonge kinderen en bij tieners kan de UV-A straling het netvlies bereiken waardoor het netvlies op termijn blijvend schade kan oplopen.

Ook bij mensen die aan staar zijn geopereerd en waarbij de ooglens dus niet meer aanwezig is, kan deze UV-A straling het netvlies bereiken. Minder erg maar wel vervelend zijn tranende of branderige ogen, hoofdpijn enzovoorts bij blootstelling aan felle zon.

De schadelijke invloed van UV varieert per seizoen en het tijdstip van de dag; vooral in de zomer tussen 10 en 16 uur moet u oppassen. Ook de geografische plaats (de straling is intenser in een warm en droog klimaat) en de hoogte waar u zich bevindt (hogerop in de bergen is er meer UV-straling) spelen een belangrijke rol. Beoefenaars van winter- en zomersporten, zoals skiën, zeilen en strandsporten moeten hun ogen daarom extra goed beschermen.

Om oogletsels te voorkomen is een goede zonnebril nodig met voldoende UV-bescherming. De glazen moeten ook voldoende groot zijn om de ogen te beschermen tegen zowel de rechtstreekse straling als de onrechtstreekse (stralen die langs boven, langs onder of langs opzij de ogen bereiken). De zonnebril beschermt niet alleen de ogen, maar ook de huid rond de ogen tegen het zonlicht. Aangezien de huid rond de ogen zeer dun is en gevoelig voor rimpels is deze bescherming geen overbodige luxe. De zonnebrillen die breed blijven bij de slapen bieden extra bescherming.

zie ook artikel : Wat is een goede zonnebril?


pub