Hooikoorts: hazelaar en els staan in bloei

Laatst bijgewerkt: March 2013 | 1 reacties
hooik-hazelaar-170_400_02.jpg

tips Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: hazelaar en els staan al een tijdje in bloei, maar in de komende dagen zal de pollenproductie van de els en hazelaar verder toenemen. Vooral elzenpollenconcentraties kunnen flink gaan oplopen. Ook andere bomen, zoals katwilg en taxus, kunnen pollen gaan produceren. De hooikoortsklachten zullen hierdoor toenemen. Voor berk, es en eik is het nog even wachten. Vanaf einde maart komen ook de eerste grassen in bloei.

Met de start van het pollenseizoen heeft het farmaceutische bedrijf MSD Belgium een ‘Pollen-Info app’ voor smartphones gelanceerd. De gebruiksvriendelijke, gratis te downloaden, app voorspelt namelijk tot 5 dagen op voorhand de plaatselijke pollenconcentratie in de lucht. Hiermee kan de patiënt de nodige voorzorgsmaatregelen treffen tegen deze jaarlijks weerkerende last.
De app kan volledig gepersonaliseerd en afgestemd worden op de individuele allergieën. Zo is er keuze uit 7 verschillende plantentypes (els, berk, eik, cipres, es, grassen en brandnetel) en de app houdt ook rekening met de plaatsgebonden situatie: 20 steden in België en het Groothertogdom Luxemburg zijn beschikbaar. Als de gebruiker dit niet handmatig zelf selecteert, dan geolokaliseert de app automatisch de dichtstbijzijnde regio. De app waarschuwt aan de hand van vier kleurcodes voor de desbetreffende pollenverwachting. Bovendien vertellen verschillende tips en tricks hoe de blootstelling aan pollen verminderd of vermeden kan worden.

De applicatie is verkrijgbaar voor iPhone via:
https://itunes.apple.com/fr/app/pollen-info/id594511624 <https://itunes.apple.com/fr/app/pollen-info/id594511624> en voor Android via: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.peexeo.android.msd <https://play.google.com/store/apps/details?id=com.peexeo.android.msd> .

Patiënten zonder smartphone kunnen alle informatie raadplegen op de nieuwe website www.pollen-info.be/nl. Daar kan de app ook gratis gedownload worden ofwel via de QR-codes.
Op YouTube is eveneens een didactisch filmpje beschikbaar via: https://www.youtube.com/watch?v=cdl7sJWJkwE <https://www.youtube.com/watch?v=cdl7sJWJkwE> .

Voor actuele informatie over pollenconcentraties in de lucht kunt u ook terecht op volgende websites:
www.pollennieuws.be
www.meteovista.be/hooikoortsverwachting
http://airallergy.wiv-isp.be/sites/airallergy/nl/default.aspx
www.meteo.be/meteo/view/nl/123501-Hooikoorts+allergie+risico.html


verschenen op : 05/03/2013

1 reacties

pollen hazelaar en els

door hans herman, 5 June 2013 om 21:33

Zowel hazelaar als els bloeien eer er bladvorming is. Hazelaar bloeit in januari, februari, de els in februari, maart.

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt