Vegetariërs hebben een derde minder kans op hart- en vaatziekten

Laatst bijgewerkt: april 2013
123-groenten-mand-veget-gezond-170_02.jpg

nieuws Het risico op hart- en vaatziekten ligt bij vegetariërs 32 procent lager dan bij mensen die regelmatig vlees en vis eten, zo blijkt uit een Britse studie gebaseerd op gegevens van ruim 45.000 mensen die gedurende meer dan 10 jaar werden opgevolgd. Zowat een derde van de onderzochte mensen was vegetariër. De studie verscheen in het American Journal of Clinical Nutrition. Het risico om aan een hartziekte te sterven tussen de leeftijd van 50 en 70 jaar bedroeg 4,6% bij de vegetariërs en 6,8% bij de niet-vegetariërs.

De voordelen van een vegetarisch dieet hebben waarschijnlijk te maken met het gunstige effect op het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Vleeseters hadden gemiddeld een totaal cholesterolgehalte van 222 mg/dL en een systolische bloeddruk van 134 mm Hg, tegenover 203 mg/dL totaal cholesterol en 131 mm Hg bloeddruk bij vegetariërs. De diastolische bloeddruk (de onderste waarde) was vergelijkbaar tussen beide groepen.
Mogelijk wordt dat verschil verklaart door het verzadigd vet in vlees aan de ene kant, en de hoge hoeveelheden voedingsvezel in groenten en fruit.
Vegetariërs waren doorgaans ook slanker dan de vleeseters en ze waren gemiddeld 10 jaar jonger.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram