Tatoeage of permanente make-up verwijderen

dossier

Vroeger was het verwijderen van een tatoeage bijna onmogelijk. Dat gebeurde met zuren, of door schaven of snijden. Dat was een pijnlijke zaak en ging altijd gepaard met blijvende littekens. Tegenwoordig bestaan er betere methodes, maar het blijft een pijnlijke klus waarbij succes nooit gegarandeerd is. 

123-vr-tattoo-hals-107-17.jpg
In bijna alle gevallen moet je rekening houden met restverschijnselen zoals verkleuring van de huid of littekenvorming. Dit hangt af van de grootte van de tatoeage, de diepte van de tatoeage, de plaats op het lichaam, de kleur ervan, hoe oud de tatoeage is en het individuele helingsproces van de huid, die per persoon verschilt.

Er bestaan verschillende methoden om een tatoeage te verwijderen.

Cover-up tattoo

Als je een tatoeage wilt laten verwijderen omdat je de afbeelding niet (meer) mooi vindt, kun je er een andere tatoeage overheen laten zetten. Deze moet groter en donkerder zijn dan de eerste tatoeage. Dit is een relatief pijnloze en goedkope manier, die je echter maar één keer kunt toepassen. Indien je de tatoeage later alsnog wil verwijderen, dan zal dat veel moeilijker gaan.

Dermabrasie

Deze methode verwijdert zowel de huid als de tatoeage inkt door middel van het afschuren of afslijpen van de oppervlakkige en middelste lagen van de huid, waardoor nieuwe, verse huid tevoorschijn komt. Deze vorm van dermabrasie mag alleen door een arts uitgevoerd worden. Deze methode wordt afgeraden vanwege het grote risico op blijvende littekens en het ontkleuren ontkleuren (hypopigmentatie) of donkerder worden (hyperpigmentatie) van de huid.

Operatief wegsnijden

Een kleine tatoeage kan je laten wegsnijden. Bij grotere tatoeages zal vaak een huidtransplantatie nodig zijn. Dit is een dure ingreep die altijd littekens achterlaat en daarom slechts in hoge nood te overwegen is.

Tatoeage chemisch verwijderen

Op dezelfde manier als waarop de tatoeage is gezet, wordt een chemisch middel in de huid gebracht. Door dit middel gaat de huid ontsteken en zou de tatoeage-inkt worden afgestoten. Een nadeel van deze methode is dat de kans op een infectie groot is en dat dit ernstige littekens kan nalaten. Daarom wordt deze methode afgeraden. 

Er zijn nu ook producten (zoals Tattoo-OFF, Tat B Gone) op de markt die je zelf op de tatoeage kunt aanbrengen waardoor deze zou verdwijnen. In een rapport uit 2008 raadt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dergelijke producten af omdat hun werking niet is aangetoond en omwille van het risico op complicaties (zoals blijvende littekens).

Tatoeage weglaseren

Dit is momenteel de meest toegepaste en veiligste methode om tatoeages te verwijderen. Het is een eenvoudige methode die redelijke resultaten oplevert en de kans op complicaties is klein. De laser breekt de kapsels, waarin de inktdeeltjes zitten, open. De pigmenten worden daardoor in minuscule deeltjes door het lichaam verspreid en door het afweersysteem opgeruimd.

Per behandeling wordt de tatoeage lichter maar deze kleurverandering is zo gering dat er veel behandelingen nodig zijn. Tussen de behandelingen moet telkens 6 tot 10 weken zitten. Gemiddeld zijn 5 tot 8 behandelingen nodig voor een professionele tatoeage. Het duurt vaak enkele jaren voor de tatoeage helemaal verdwenen is. 

Of lasertherapie helpt en hoe lang de behandeling duurt, hangt af van veel factoren. Een aantal daarvan is vooraf moeilijk in te schatten.

  • Het type tatoeage: amateurtatoeages bevatten meestal minder inkt dan professionele tatoeages en verdwijnen dus vlugger.
  • De gebruikte inktsoort
  • De kleur van een tatoeage: donkere kleuren reageren over het algemeen goed op de laser, groen en lichtblauw zijn langzamer en moeilijker te behandelen. De moeilijkste kleuren zijn paars en oranje, wit en geel kan niet verwijderd worden. Iedere kleur kan ook opgebouwd zijn uit verschillende inktsoorten, waarbij de ene snel en de andere minder snel op de laser reageert. Verschillende kleuren moeten ook op een verschillende manier worden behandeld. De golflengte van de laser verschilt per tatoeagekleur.
  • De locatie van de tatoeage: gevoelige delen van de huid moeten op een lagere energie behandeld worden, waardoor de behandeling langer duurt.
  • De dikte of diepte van de tatoeage: hoe dieper de inkt, hoe meer behandelingen er nodig zijn.
  • De gevoeligheid van de huid: Om de juiste methode te kiezen is het belangrijk te weten of je gevoelig bent voor hypertrofie of keloidvorming (grote, verdikte en verheven littekens), voor hypo- of hyperpigmentatie (het lichter of donkerder verkleuren van de huid). Aanwijzingen hiervoor zijn het genezingsproces van de tatoeage zelf, de reactie van uw huid op brandwonden, schaafwonden of kleine snijwonden. Als je huid hierop overdreven reageert is de kans dat u zichtbare littekens overhoudt na het verwijderen van tatoeages groter. Ook huidaandoeningen zoals wratten, acné of couperose kunnen de resultaten beïnvloeden.
  • Afweersysteem: Heb je last van een algemene aandoening die de wondgenezing zou kunnen beïnvloeden, zoals diabetes of een auto-immuunziekte? Bespreek dit dan met je arts.

Tips en nazorg voor wie een tattoo laat weglaseren:

  • Pas als de tatoeage of de permanente make-up minimaal een half jaar oud is, kan deze met succes worden weggelaserd. Hoe ouder de tatoeage hoe makkelijker het doorgaans is.
  • Laat de tatoeage of permanente make-up verwijderen in een gespecialiseerd lasercentrum. Tatoeages worden verwijderd met een specifieke huidlaser. Informeer vooraf over de kansen op succes, de mogelijke complicaties, de duur van de behandeling en de kostprijs. Vraag om een proefbehandeling om het risico op problemen van verkleuringen of littekening te kunnen inschatten.
  • Zoals voor elke laserbehandeling is het belangrijk vóór de behandeling gedurende 2 maanden de zon te vermijden (of alleszins een zonnecrème met hoge bescherming te gebruiken). Gebruik op de dag van de behandeling geen dagcrème of foundation/camouflagecrème.
  • Een laserbehandeling is niet pijnloos. Indien nodig kan je een lokale verdoving vragen.
  • Onmiddellijk na de behandeling wordt de huid wit en ondoorzichtig. Dit duurt ongeveer één uur. Nadien treedt er een lichte roodheid en zwelling op. Hiervoor wordt door de arts een aangepaste zalf voorgeschreven. De volgende dagen kunnen er korstjes of blaartjes ontstaan. Krabben mag niet omdat elk korstje dat op die manier verwijderd wordt een litteken vormt. De genezing duurt ongeveer 10 dagen.
  • Vermijd in de weken na behandeling blootstelling aan zonlicht en zonnebank. Gebruik alleszins een hoge zonnefactor crème. Gebruik ook geen zelfbruinende crèmes.
  • Douchen en het wassen van de huid is toegestaan. De huid dient echter voorzichtig behandeld te worden. Dep de huid droog en voorkom harde wrijving.



Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram