Slechte adem (Halitose)

Laatst bijgewerkt: December 2017 | 237 reacties

dossier Halitose is de medische term voor een slechte adem (halitus= adem/geur, osis=abnormaal). Naar schatting 1 op de 7 mensen zou last hebben van een slechte adem. Toch wel een vervelend probleem en één waar ook een zeker taboe op rust....

Oorzaken

123-vr-mond-halitose-adem-170_07.jpg
In zowat 8 gevallen op 10 is de slechte adem te wijten aan een binnen de mond gelegen oorzaak. We ervaren een slechte adem als de uitgeademde lucht vluchtige zwavelverbindingen bevat, die het produkt zijn van stofwisselings-processen die plaatsvinden in de mondholte. In een gezonde mond mag de adem geen speciale geur hebben.
De zwavelproducerende bacteriën hebben hun belangrijkste verblijfplaats in de diepe groeven achterop de tong waar een zuurstofarm milieu heerst dat de groei van dergelijke bacteriën stimuleert. Ook bacteriën in de holle ruimten rondom tanden en kiezen van patiënten met parodontitis (ontsteking van het tandvlees) dragen bij tot de vorming van zwavelverbindingen.

Andere mogelijke oorzaken van orale aard:

• Ontstekingen of infecties: Sommige ontstekingen of infecties in de mond (bv. bepaalde schimmelinfecties, koortsblaasjes die veroorzaakt worden door het herpesvirus…) kunnen aan de basis liggen van de slechte adem.
• Speekselgebrek: sommige geneesmiddelen kunnen een vermindering van de speekselafscheiding veroorzaken, wat kan bijdragen tot een slechte adem.
• Slapen: 's morgens is er bij iedereen sprake van een minder goede adem door de mindere speekselproduktie tijdens de nacht. Dit verdwijnt meestal na het drinken van een glas water of wat fruitsap. Ook het poetsen van de tanden voor het slapengaan vermindert de kans op een slechte ochtendadem.
• bepaalde eetgewoonten (knoflook, uien, bepaalde kruiden…)
• tabak
• alcohol
• Ook anatomische factoren zoals een meer dan normaal ruwe tong, kunnen zorgen voor het voorkomen van meer plaatsen waar de voor halitose verantwoordelijke bacteriën kunnen uitgroeien.

Soms wordt de slechte adem veroorzaakt door elders in het lichaam aanwezige ziekten zoals:
• maagzweer of een ander maag-darmprobleem
• hernia van het middenrif
• nier- of leverziekte
• ontsteking van de ademhalingswegen
• suikerziekte

De behandeling

Wanneer u regelmatig last hebt van een slechte adem, raadpleegt u best een tandarts. Misschien hebt u een tandvleesprobleem of cariës, misschien lijdt u aan bepaalde infecties en dergelijke.
Belangrijk is verder een goede dagelijkse mondhygiëne.
Dat betekent o.m.:
• dagelijks minstens tweemaal tandenpoetsen, en beter nog na elke maaltijd.
• Bij het tandenpoetsen moet ook de onderkant van de tong geborsteld worden. Er bestaan ook speciale tongreinigers om de diepst gelegen gedeelten van de tong te kunnen bereiken.
• reinig ook regelmatig de holten tussen de tanden met tandflos of met speciale borsteltjes.
• Mondspoelmiddelen op basis van chlorexidine mogen slechts gedurende korte tijd worden gebruikt vanwege de mogelijke nevenwerkingen. Gebruik ze alleen op aanwijzing van uw tandarts.
• Mondspoelmiddelen en andere producten op basis van eucalyptus, munt en dergelijke hebben slechts een cosmetisch effect. Ze doen geen kwaad, maar ze lossen het probleem dat aan de basis van de slechte adem ligt ook niet op.

zie ook artikel : Genmutatie veroorzaakt chronisch slechte adem

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 08/03/2014 , bijgewerkt op 28/12/2017

237 reacties

herpes

door anoniem, 9 January 2017 om 01:55

Kan dit bericht aUb fatsoenlijk vertaald worden zodat het verstaanbaar is ? Met dank !

herpes

door anoniem, 7 January 2017 om 21:44

Dit is het verhaal en de glorie van mijn leven hoe ik genezen van 10 jaar ziekte genaamd herpesvirus 2, MIJN NAAM IS WILSON ROWLAND uit Groot-Brittannië. Weer een grote dank aan DR Oluwa wie God naar onze ziekte te genezen. Ik hoop geld proberen om dit virus in het ZIEKENHUIS Cure en de verkeerde mensen bijeenkomst voor CURE. WELL Geld was nooit het probleem, maar mijn geest NOOIT OP rusten wanneer ik ontdekken dat leef met dit virus, met mijn gehele familie, mijn lieve vrouw en mijn drie kinderen, maar ik ben blij vandaag dat we vrij zijn aan deze ziekte. Laat me je vertellen een klein verhaal, HOE IK ONTMOET DR Oluwa EN HOE HIJ DOET ZIJN WERK. Een vriendin van mijn die leed aan kanker en herpes VIRUS stuurde me naar hem en ik was echt klaar om hem eens te proberen om God HOE GEMAAKT alles werkt perfect. Oluwa zal nooit vragen om geld VOORDAT U JE ZIJN kruidenkuur maar als je eenmaal zijn genezen je betaalt hem terug zijn geld, hij is een gulle man en ondersteunt ook u financieel ALS JE NIET GENOEG GELD VOOR DE BEHANDELING hebben. Als we twee van zijn KIND IN DIT GAT WERELD VELE MENSEN DIE ZIJN WERK GELOOF EN het eens te proberen zal vrij zijn van dit virus. Hij heeft nooit vertelde me om ZIJN WERK ADVERTEREN maar ik ben gewoon te doen, omdat ik weet hoe het Hunt deze ziekte, DAT Waarom ben liet zijn e-mailadres moet IN-geval je het nodig zijn hulp. droluwaherpescure@gmail.com BEDANKT VOOR UW LIEFDE EN ZORG VOOR U bent als een vader voor me.

Slechte adem (Halitose)

door anoniem, 24 October 2016 om 00:46

Ik heb al mond onderzoek niks mis met tanden en de mond. Ook maag onderzoek niks mis mee. En toch blijf ik slechte adem hebben. Iemand met hetzelfde probleem?

Slechte adem (Halitose)

door anoniem, 30 April 2016 om 17:47

Ik heb ook jarenlang last gehad van een slechte adem. Ik heb van alles geprobeerd, en nu gebruik ik tetrobreath tandpasta. Dit werkt echt fantastisch moet ik zeggen vooral de plusversie, en nog snelle levering via Bol.com ook. Top!

Droge vuile kurkdoge mond bij opstaan .

door anoniem, 22 May 2014 om 01:19

Smerig en vuil gedoe en droge mond komt opdagen bij opstaan en ook bij het slikken van medicamenten die men zal moeten nemen broer epilepsie , dagelijks slikken tot hij zal dood gaan hersenoperaties zijn miniem broer slikt al 40 jaar dagelijks medicameten , duizenden tot nu als ge die zelf moed betalen in België straatarm ellende ,oplossing zelfmoord dan diabetes chronische ziektes men kan makkelijk 85 jaar oud worden maar geen alcohol drinken anders is slikken van pillen zinloos , leren mee leven zegt neuroloog .

bekijk alle 237 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt