Gele tanden witter maken: helpt 'whitening' tandpasta?

In dit artikel
Gele tanden witter maken: helpt 'whitening' tandpasta?

dossier Volgens enquêtes zou ruim 30 procent van de Belgen een witmakende of 'whitening' tandpasta gebruiken in de hoop dat ze daardoor wittere tanden en een 'stralender glimlach' zullen krijgen. Maar doen die tandpasta's wat ze beloven? Werken whitening tandpasta's echt?

Lees ook: Hoe kan je gele tanden en tandverkleuring voorkomen?

Schuurmiddelen

123-tandborstel-tandpasta-07-17.jpg

Sommige producten bevatten extra schuurmiddelen of abrasieve stoffen in vergelijking met een gewone tandpasta. Het gaat onder meer om calciumcarbonaat, natriumbicarbonaat (baking soda), diverse fosfaten (zoals dinatriumpyrofosfaat, natriummonofluorfosfaat, pentanatriumtrifosfaat, tetrakaliumpyrofosfaat), mica, silicaten, polyetheen, enzovoorts. Deze tandpasta's kunnen gelige aanslag op het oppervlak van de tand (afkomstig van bijvoorbeeld koffie of rode wijn) wel wegschuren en dus uitwendige verkleuring tegengaan, maar ze maken de tanden niet witter.

Hoe wit je tanden zijn, hangt immers op de eerste plaats af van de kleur van het tandbeen, dat onder het glazuur ligt en waar de tandpasta niet bij komt. Probleem met deze tandpasta's is dat, als ze te veel schuurmiddel bevatten, je tandweefsel en vullingen bovenmatig doen slijten. Hierdoor wordt het glazuur dunner en kunnen de tanden donkerder in plaats van bleker worden. Dergelijke tandpasta's worden dus het best niet al te vaak gebruikt, en zeker niet dagelijks.

Lees ook: Kan tandpasta met houtskool je tanden witter maken?

Speciale stoffen

Andere producten bevatten stoffen die voorkomen dat de gekleurde aanslag zich vastzet of die die aanslag oplossen, zodat deze gemakkelijker weggepoetst kan worden. Ook deze tandpasta's kunnen helpen om nieuwe aanslag te vermijden, maar maken de tanden evenmin witter.

Blauwe kleurstof

Sommige witmakende tandpasta's bevatten een blauwe kleurstof, blue covarine (ook wel 'blauw actief schuim' genoemd), waardoor een als het ware een blauw verflaagje over de tanden wordt gelegd en ze optisch iets witter lijken. Aan de tanden zelf verandert dus eigenlijk niets.

Zuurstofwater

Sommige tandpasta's bevatten (zeer lage) concentraties waterstofperoxide (H2O2 of zuurstofwater), een stof die een blekende werking heeft. De concentraties zijn echter zo laag (minder dan 0,1%) en de duur dat de tandpasta op de tand blijft is zo kort, dat ze geen blekend effect hebben. 

Besluit: Witmakende tandpasta's kunnen helpen om nieuwe verkleuringen te voorkomen, bijvoorbeeld bij rokers en mensen die veel koffie of rode wijn drinken, maar ze maken de tanden niet witter. Ook na een bleekbehandeling bij de tandarts kunnen dergelijke tandpasta's helpen om nieuwe bruinverkleuring te voorkomen of minstens wat te vertragen.

Bronnen:
www.health.belgium.be
www.knawonderwijsprijs.nl
www.ivorenkruis.nl
www.mayoclinic.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram