Zo houd je je adem fris
nieuws
Een onfris ruikende adem is niet alleen storend voor de omgeving. Wie er last van heeft en niet meteen redding ziet, zet ook zijn zelfvertrouwen zwaar onder druk.
Hoe weet je dat je adem slecht ruikt?
- Als je een slechte smaak in je mond hebt, is dat meestal gelinkt aan een slechte adem.
- Lik eens op je hand en ruik er meteen aan om de geur te checken.
Wat kan je eraan doen?
- Regel nummer één voor een frisse adem is uiteraard een verzorgd gebit. Poets en flos je tanden dagelijks zodat er geen voedselrestjes achterblijven. In plaats van flosdraad kan je ook ragertjes gebruiken om de ruimte tussen je tanden en kiezen schoon te maken en plakvorming te voorkomen. Als je gemakkelijk tandplak ontwikkelt, ga je best om de zes maanden naar de tandarts om je gebit te laten reinigen.
- Drink voldoende water, zowel tijdens als na de maaltijd zodat je lichaam van het nodige vocht wordt voorzien en je mond gezuiverd wordt. Anderhalve liter per dag is ideaal.
- Kruidige maaltijden, ui en knoflook, maar ook gefrituurd voedsel kunnen je adem onfris maken. Spoel je mond tussendoor met niet alcoholisch mondwater om voedselgeuren te maskeren. Of zorg ervoor dat je suikervrije pepermuntjes of kauwgom bij de hand hebt, om onaangename geurtjes te counteren en je adem weer fris te maken. Veel peterselie of munt erbij eten, kan ook helpen.
- Ook een teveel aan suiker kan nefast zijn want mondbacteriën voelen zich op hun best in een suikerrijke omgeving en gaan zich daar snel vermenigvuldigen.
- Zorg voor een goede spijsvertering en een evenwichtige stofwisseling. Eet voldoende vezels (groente, fruit en volkorenproducten …). - Als je last hebt van een aangeslagen tong hebt, kan je die schoonschrapen of poetsen om bacterievorming in te dijken.