Kattenkrabziekte: meestal onschuldig

Laatst bijgewerkt: mei 2012

nieuws Wanneer u gekrabd wordt door een kat, dan kan u besmet worden met een bacterie en ziek worden. Gelukkig is dat meestal onschuldig.

De Kattenkrabziekte is een infectie die meestal door de bacterie Bartonella henselae wordt veroorzaakt. Deze bacterie wordt meestal verspreid door besmette katten. De bacteriën zijn aanwezig in het speeksel van geïnfecteerde katten. Wanneer katten zichzelf wassen, verspreiden ze de bacteriën naar hun klauwen en vacht. Door contact met geïnfecteerde katten, wanneer mensen gelikt, gekrabd of gebeten worden, kan de ziekte op de mens worden overgebracht. De kans op besmetting neemt toe wanneer de delen van het lichaam die in contact geweest zijn met de kat, niet goed met water en zeep worden gewassen.
Vooral vrouwtjeskatten jonger dan 2 jaar kunnen de bacterie dragen. Katten die de bacteriën bij zich dragen, hebben geen verschijnselen van de ziekte. De kans dat een kat de ziekte heeft, is groter bij katten met vlooien.

Symptomen
Kattenkrabziekte is bij mensen met een goede weerstand meestal een onschuldige ziekte, die vanzelf overgaat. Bij eenderde van de patiënten gaat de ziekte in de eerste dagen tot weken wel gepaard met koorts, hoofdpijn en algemene ziekteverschijnselen.

• Eerst ontstaat een klein, rood knobbeltje op de plaats waar de bacterie is binnengekomen. Dit kan zich tot een met pus gevulde zweer ontwikkelen en soms ontstaat een korst die in één tot drie weken verdwijnt.

• Binnen enkele weken kunnen de lymfeklieren op de oorspronkelijke plaats van besmetting ontstoken zijn. Dit kan zich voordoen in de hals en oksels. Wanneer de besmetting in de benen is begonnen, is de kans groot dat de lymfeknopen in de lies zijn aangedaan. Dit gaat soms gepaard met verlies van eetlust, keelpijn, een gevoel van vermoeidheid, misselijkheid en braken. Wanneer bij kattenkrabziekte de lymfeknopen ontstoken raken, duurt de genezing enkele maanden.

• Wanneer iemand met besmette handen in zijn ogen wrijft of bij een een beet of krab in het oog, kan er een ernstige ontsteking van de slijmvliezen rond het oog optreden. In enkele gevallen gaat hierdoor het gezichtsvermogen in het aangedane oog verloren.

• Heel soms kan de ziekte leiden tot een hersenvliesontsteking, met zelfs coma en stuipen. Uitzonderlijk kunnen ernstige aantastingen van lever en/of milt optreden. Die ernstige complicaties komen vooral voor bij mensen met een verminderde weerstand (o.m. na een transplantatie, HIV-positieven).


Kattenkrabziekte is niet hezelfde als toxoplasmose

Toxoplasmose, een infectie met de parasiet Toxoplasma, wordt soms ook 'katten(krab)ziekte' genoemd. Deze infectie kan men oplopen door het eten van niet goed verhit vlees of door contact met de uitwerpselen van katten. Via tuinieren en via het eten van ongewassen, rauwe groenten kan men ook een besmetting oplopen.
Wanneer tijdens de zwangerschap voor de eerste keer een toxoplasmose-infectie plaats vindt kan dit zeer ernstige afwijkingen bij de vrucht veroorzaken.
De kattenkrabziekte is daarentegen ongevaarlijk tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Toxoplasmose of de kattenziekte

Behandeling
Meestal geneest kattenkrabziekte vanzelf. De behandeling bestaat daarom meestal uit het gebruik van geneesmiddelen om de koorts en pijn te bestrijden. In enkele gevallen is het noodzakelijk de pus uit de lymfeknopen te verwijderen.
Antibiotica worden alleen voorgeschreven wanneer de ziekte ernstig is of bij patiënten met een slecht werkend afweerstelsel.


Hoe voorkomen?

Hygiëne na een beet of krab: altijd goed wassen, wonddesinfectie en wondverzorging is belangrijk.
• Bestrijding van vlooien bij katten.
• Mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden met (jonge, speelse) katten om te gaan.

Meer informatie
www.rivm.nl
www.beroepsinfectieziekten.nl
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram