Soep uit blik bevat te hoge concentraties BPA

Laatst bijgewerkt: januari 2012

nieuws Mensen die soep uit blik eten, waarin bisfenol A (BPA) is verwerkt, krijgen die giftige stof in hun lichaam. Dat blijkt uit onderzoek aan Harvard School of Public Health gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

Een groep van 75 vrijwilligers kreeg 5 dagen 355 ml soep uit blik, waarin aan de binnenkant bpa was verwerkt, en dan 5 dagen dezelfde hoeveelheid verse soep, of juist omgekeerd. Daartussen kregen ze 2 dagen geen soep te eten. In de urine van de soep-uit-blik-eters werd tot 24 keer zoveel bpa aangetroffen als in de urine van de verse soepeters. De studie wijst erop dat bpa uit de bekleding van het blik migreert naar het product en ook daadwerkelijk in het lichaam terechtkomt. Aan de andere kant geeft de hogere concentratie in de urine aan dat de chemische stof door het lichaam uitgescheiden wordt.

Bisfenol A wordt in verband gebracht met een reeks van aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, de ontwikkeling van het zenuwstelsel, diabetes en obesitas, en de ontwikkeling van de foetus. In de EU is het sinds maart 2011 verboden bpa in babyflessen te verwerken.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram