Zwemmersoor niet alleen door zwemmen

Laatst bijgewerkt: mei 2011

nieuws Een ‘zwemmersoor’ is een ontsteking of infectie van de uitwendige gehoorgang, het holletje dat van je oorschelp tot aan het trommelvlies loopt. De oorzaak van de infectie is gewoonlijk een bacterie of soms een schimmel die de gevoelige wand van de gehoorgang aantast. Die huid kan gemakkelijk geïrriteerd of gekwetst raken, bv. door in het oor te peuteren. Een klein sneetje is voldoende voor een besmetting als er toevallig ook een kwaadaardige bacterie of schimmel in de buurt is. Ook haarsprays en haarverfstoffen kunnen de gehoorgang irriteren en vatbaar maken voor infecties.
Een andere belangrijke oorzaak van zwemmersoor is teveel vocht in het oor. Dit doet de huid in de gehoorgang zwellen, wat ze week maakt. Wanneer ze opdroogt, wordt ze vaak wat minder soepel en korstig, waardoor ze gevoeliger wordt voor besmettingen. Mensen die veel zwemmen, hebben er gemakkelijker last van. Vandaar trouwens de populaire naam ‘zwemmersoor’. Ook occasioneel zwemmen in vervuild water kan de oorzaak zijn. En tenslotte kan ook het langdurig dragen van oordopjes of -watjes zorgen voor het verweken van de gehoorgang.

Tips om zwemmersoor te voorkomen:
• niet in het oor peuteren.
• Ververs ieder dag het water in het kinderplonsbad in de zomer. Desnoods bij veelvuldig gebruik enkele malen per dag. 's Avonds uitgieten en desnoods ontsmetten met bleekwater of javel.
• Oren uitdrogen: met een papieren zakdoekje rond uw pink in uw oor en het hoofd schuin houden. Ook een haardroger kan hier een oplossing betekenen.
• Na het zwemmen kunnen personen die zeer gevoelig zijn aan zwemmersoor hun oren instilleren met een waterafstotende, ontsmettende oplossing (0,4 g azijnzuur 98%, 20 g ethanol 70%) en 5 minuten laten inwerken.
Laat een zwemmersoor nooit aanslepen. De infectie kan namelijk uitbreiden en heel de gehoorgang aantasten. Soms raken ook de diepere weefsels geïnfecteerd. In beide gevallen kan de infectie chronisch worden.

Lees ook: Oorpijn en acute middenoorontsteking (otitis media)
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram