Wat is nesteldrang tijdens de zwangerschap?

123-schoonmakprod-hyg-05-17.jpg

dossier Je bent over een paar dagen/weken uitgerekend, en je voelt de onbedwingbare behoefte om op te ruimen, te poetsen en misschien zelfs de woonkamer te reorganiseren? Dat is normaal. Of tenminste, het is perfect verklaarbaar. Aan het einde van de zwangerschap duikt de nesteldrang op.

Lees ook: Pijnstilling tijdens de bevalling: wat zijn de opties?

Grote kuis... ook in je sociale relaties


Volgens een Canadese studie die in 2013 werd gepubliceerd in het tijdschrift Evolution & Human behaviour is deze behoefte, die 'ook wel nesting' wordt genoemd, eigenlijk helemaal niet zo gek. “Het is het resultaat van een instinctief mechanisme dat ons ertoe aanzet om de baby die op komst is te beschermen," verklaart Dr. Marla Anderson van de McMaster University in Canada, afdeling psychologie, neurowetenschappen en gedrag. "Antropologische studies bewijzen dat controle over de omgeving een belangrijk kenmerk is van de menselijke voorbereiding op de bevalling, inclusief beslissingen over waar te bevallen en wie welkom zal zijn in de geboorteomgeving," klinkt het. En die nesteldrang uit zich echter niet alleen in materiële en praktische zaken. Volgens de onderzoekers van de studie is het niet ongewoon dat vrouwen aan het eind van hun zwangerschap selectiever worden in hun relaties. Weg met de giftige vriendinnen, zeg maar.

Lees ook: Kraamtijd: Waarom hebben baby’s het de tweede (en derde) nacht zo lastig?

Biologisch vs seksistisch

Volgens Marla Anderson moeten we nestelen serieus nemen: "Het bieden van een veilige omgeving bevordert de hechting tussen moeder en kind," vertelt ze in een artikel in Science Daily. Andere wetenschappers trekken echter het bestaan van dit biologisch instinct in twijfel. Arianne Shahvisi, doctor in de filosofie van de fysica, schrijft in het tijdschrift Psyche: "In mijn onderzoek vond ik slechts één studie die suggereerde dat vrouwen tijdens het derde trimester van de zwangerschap vaker schoonmaken en opruimen.” Volgens haar zou het "biologeren" van de rituelen van het huiselijk leven een reëel probleem vormen voor de gendergelijkheid, omdat nesteldrang suggereert dat het doen van huishoudelijk werk in de vrouwelijke genen zit. "Als huishoudelijk werk hormonaal bepaald is, dan is het níet seksistisch dat vrouwen het meeste werk doen. Dan kunnen conservatieven zich verschuilen achter het idee dat de natuur ons zo gemaakt heeft.”  

Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

Bronnen:
https://www.mcmaster.ca
https://www.sciencedaily.com
https://psyche.co

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram