Gerelateerde artikels
Krijgen gestresseerde zwangere vrouwen vaker dochters?
nieuws
Het is genoegzaam bekend dat langdurige stress tijdens de zwangerschap ongezond is voor zowel moeder als kind, maar onderzoekers vermoeden ook al een hele tijd dat gestresseerde vrouwen vaker dochters dan zonen krijgen. Spaanse wetenschappers stellen nu zelfs dat stress vóór de bevruchting een invloed heeft op het geslacht van het kind. De redenen hiervoor zijn nog niet duidelijk, maar er bestaan verschillende hypotheses.
Onderhand beseffen we met zijn allen hoe slecht langdurige stress is voor onze gezondheid. Het is ook geweten dat stress bij zwangere vrouwen eveneens nadelig kan zijn voor de ontwikkeling van het kindje. Teveel spanning kan zo leiden tot een te laag geboortegewicht van de baby, verhoogt het risico op een vroeggeboorte en kan ervoor zorgen dat kindjes vaker ziek zijn in hun eerste levensjaar.
Wetenschappers geloven ook al een hele poos dat langdurige stress de kans op de geboorte van een jongetje vermindert. Zo bleek dat het aantal pasgeboren jongetjes na een heftige gebeurtenis lager ligt dan normaal. In de maanden na de terroristische aanslag op 11 september zagen er in New York bijvoorbeeld minder jongens het levenslicht. Het onderzoek naar dit fenomeen focust dikwijls op de stress ervaren tijdens de zwangerschap, maar een studie van de Universiteit van Granada bekeek recent ook de invloed van stress voorafgaand aan de bevruchting.
Lees ook: Ademhalingsoefening tegen stress
Twee keer zoveel kans
De Spaanse onderzoekers bestudeerden de hoeveelheid van cortisol, het stresshormoon, in het haar van 108 vrouwen die ongeveer negen weken zwanger waren. Zo konden ze de stressniveaus van de vrouwen in de drie voorafgaande maanden bepalen, dus vanaf enkele weken voor de bevruchting. Ze onderwierpen de deelneemsters eveneens aan verschillende psychologische testen. Uit die hele analyse bleek dat langdurig gestresseerde vrouwen ongeveer twee keer zoveel kans maakten om een dochter te krijgen.
Beter omgaan met hindernissen
Maar hoe zou stress mee het geslacht van een kind kunnen bepalen? Ook de Spaanse wetenschappers zijn er nog niet uit, maar geven wel enkele hypotheses. Zo zou dit fenomeen onder meer verklaard kunnen worden door het feit dat zaadcellen met een X-chromosoom (die zorgen voor vrouwelijke baby’s) beter kunnen omgaan met ongunstige omstandigheden tijdens de tocht naar de eicel – om die te bevruchten. Aangezien stress indirect bepaalde hindernissen kan opwerpen op dit traject, zouden die zaadcellen bij gestresseerde vrouwen een voordeel hebben tegenover tegenhangers met een Y-chromosoom (zaadcellen die voor mannelijke baby’s zorgen).
Lees ook: Zaadcellen zwemmen anders dan gedacht
Kwetsbaardere mannelijke foetussen
Anderzijds is het ook mogelijk dat mannelijke foetussen in de eerste weken van een zwangerschap vaker geaborteerd worden omwille van medische redenen, omdat ze gevoeliger zouden zijn voor de gevolgen van stress. Hoewel daar discussie over bestaat, lijkt het er namelijk op dat mannelijke foetussen kwetsbaarder zijn voor complicaties tijdens de zwangerschap en de geboorte. Vrouwelijke foetussen zouden dus betere kansen hebben om de gevolgen van langdurige stress in de baarmoeder te overleven. Het Spaanse team vindt dat deze mogelijke verklaring snel meer onderzoek verdient.
Het is wel belangrijk om voor ogen te houden dat je niet hoeft te panikeren wanneer je eens gestresseerd bent. We hebben allemaal geregeld met stress af te rekenen, maar kortdurende spanning heeft geen zware gevolgen voor de gezondheid. Het is pas als je gedurende een lange periode continu gestresseerd bent, dat het ernstige risico’s voor je welzijn met zich meebrengt.
Lees ook: Een miskraam: hoe verwerk je het en hoe ga je er mee om?
auteur:
Andy Furniere,
gezondheidsjournalist