De voordelen van magnesium tijdens je zwangerschap

dossier

Als je zwanger bent, kan je lichaam wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. Zo krijg je vanaf het moment dat je zwanger wenst te worden het advies om foliumzuur in te nemen, om je baby te beschermen tegen aangeboren afwijkingen aan hersenen en ruggenmerg. Een ander supplement waar zowel jij als de foetus nood aan kunnen hebben, is magnesium.

Waarom is magnesium belangrijk?

Magnesium is voor ons allemaal een onmisbaar mineraal voor het vormen van sterke botten en tanden. Ook ondersteunt het het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spieren en helpt het bij het vrijmaken van energie en het verminderen van vermoeidheid.

Magnesium haal je uit voedingsmiddelen zoals chocolade, bananen, avocado, noten, witte bonen, spinazie, artisjok, tonijn en zelfs water. Maar vaak is dat niet voldoende, zeker niet tijdens de zwangerschap. Bij een zwangere vrouw ligt de magnesiumbehoefte immers een pak hoger dan normaal.

Zelfs met een gezonde en evenwichtige voeding krijgt één derde van de zwangere vrouwen te weinig magnesium binnen. Dat kan klachten geven zoals kuitkrampen, vage buikpijn, rusteloze benen en vermoeidheid

Magnesium tijdens en na de zwangerschap

Onderzoek toont aan dat de extra inname van magnesium tijdens de zwangerschap de spieren in de baarmoeder ontspant en daarmee samentrekkingen voorkomt. Ook zouden vrouwen die extra magnesium innemen minder kans hebben op een zwangerschapsvergiftiging.

Belangrijk is wel dat je niet op eigen houtje aan het experimenteren gaat met voedingssupplementen. Vraag steeds raad aan je dokter of apotheker. Hij of zij zal je aanraden welke supplementen je nodig hebt, en in welke vorm je die kan innemen. Het welgekende MetaRelax, bijvoorbeeld, combineert het magnesiumglycerofosfaat in een formule met vitamine D, taurine en actieve B-vitamines. Zo wordt magnesium langer vastgehouden in het lichaam. Magnesiumglycerofosfaat is een organische vorm van magnesium die goed wordt opgenomen door het lichaam en uitstekend wordt verdragen door maag en darm.

Trouwens, aarzel niet om ook na je bevalling je magnesiumkuur voort te zetten, indien je arts daarmee akkoord gaat. Niet alleen zwangere vrouwen hebben baat bij extra magnesium. Ook wie door een stressvolle, vermoeiende of fysiek zware periode gaat, heeft vaak een magnesiumtekort. Een extra portie magnesium kan helpen om je fitter en energieker te voelen.

In samenwerking met MetaRelax - Metagenics


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram