De ziekte van Lyme: wees alert bij een gezwollen knie!

nieuws Erythema migrans (een huiduitstulping rond een tekenbeet) staat bekend als een zeer belangrijk symptoom van de ziekte van Lyme. Maar een gezwollen knie kan ook een teken zijn en moet eveneens met de nodige aandacht moet worden onderzocht.

Erythema migrans manifesteert zich enkele dagen na de beet, maar soms gebeurt dat onopgemerkt en soms gebeurt het al helemaal niet. Er zijn uiteraard ook andere symptomen zoals koorts, hoofdpijn, vermoeidheid… maar die zijn niet echt specifiek voor die ziekte. En toch is vroegtijdige behandeling van de Lyme-borreliose zeer belangrijk omdat toediening van antibiotica in deze fase een optimale genezingskans geeft. Bij het uitblijven van zo’n behandeling zal de ziekte verder evolueren en dat kan zeer ernstige gevolgen hebben.

Een Amerikaans team van de Universiteit van Harvard heeft de medische literatuur daaromtrent onderzocht. Zij onderstrepen het belang van een zeer specifiek symptoom dat vrij frequent voorkomt in het beginstadium van de ziekte van Lyme: tijdelijke opzwellingen van een gewricht – twee op de drie keer is dat het kniegewricht – met een effusie en een verminderde bewegingsradius tot gevolg. In de meeste gevallen is er ook een zwakke pijn. Deze situatie wordt door de patiënt niet in verband gebracht met de ziekte van Lyme, maar is meestal wel een reden om een arts te raadplegen, zo zeggen de onderzoekers.

Met andere woorden: de artsen zouden een dergelijke klacht met bijzondere aandacht moeten onderzoeken, vooral als de patiënt in een risicozone (een plaats waar teken kunnen voorkomen) vertoefde. In dat geval is een grondiger analyse van het probleem zeker aanbevolen. En voor iedereen die te maken krijgt met dit soort gewrichtsproblemen geldt uiteraard dezelfde boodschap: misschien is het niet zo erg, misschien gaat het niet om de ziekte van Lyme, maar je weet maar nooit!

bron: Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons (http://journals.lww.com/jaaos/pages/issuelist.aspx)

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram