Langlaufen: makkelijk en gezond

123-langlauf-sporten-ski-wsneeuw-01-16.jpg

nieuws Langlaufen is de ideale wintersport voor mensen die rustig willen genieten van de sneeuw. Het is een sport die door jong en oud die enige wandelconditie heeft, kan worden beoefend, en het kan bovendien dicht bij huis gebeuren.
Langlauf is een typische duursport met een dynamische belasting van arm- en beenspieren wat een heel goede fysieke training oplevert. In tegenstelling tot andere wintersporten zoals alpineski is het een veilige sport waarbij relatief weinig ongelukken gebeuren. Acute blessures ontstaan voornamelijk bij valpartijen, waarbij ouderen en ongeoefenden extra risico lopen. Verijste pistes en afdalingen zijn de voornaamste boosdoeners.

Wie zelden of nooit beweegt en plots een weekend gaat langlaufen, kan wel last hebben van spierpijn. Oudere mensen die weinig aan sport doen en die weinig of geen ervaring met langlauf hebben, moeten beseffen dat het een sport is die, net zoals lopen of wielrennen, belastend kan zijn voor het hart, zeker wanneer ze op grote hoogte en/of bij erg koud weer wordt beoefend. Mensen die al eerder hartklachten hebben gehad, doen er dan ook best aan om vooraf advies te vragen aan hun arts.
Langlaufen is niet moeilijk, maar toch neemt u als beginner best enkele lessen om de preciese technieken te leren, te leren remmen en op de juiste manier af te dalen. Op die manier zal u er meer plezier aan beleven en ongelukken voorkomen.
Welke pas of stijl wordt gebruikt, hangt af van de kracht en de vaardigheden van de langlaufer.

Er bestaan twee hoofdtechnieken:
- de klassieke stijl of diagonale pas die lijkt op lopen waarbij je je afzet met de stokken en waarbij de ski's parallel blijven,
- de vrije of skatingtechniek waarbij met één been een schaatsbeweging wordt gemaakt en de ski's in een V-vorm worden neergezet.
Het klimmen en dalen vereisen aparte technieken.
Beginnende en recreatieve langlaufers gebruiken meestal de klassieke techniek, sportieve langlaufers die niet alleen op de pistes willen blijven, gebruiken eerder de skating-techniek.
Langlaufers met een minder goede techniek, die rustige tochten willen maken, kunnen het beste brede en korte ski's gebruiken. Ongeoefende langlaufers kunnen aanvankelijk beter gebruik maken van no-wax ski's. De no-wax ski met een geprofileerd glijvlak (schubben of vellen) heeft een goede grip maar een minder goed glijvermogen en is daardoor minder snel. De meer ervaren langlaufer zal liever kiezen voor wax ski’s.
De stokken passen net onder je arm als je deze horizontaal strekt. Bij de skating-techniek worden langere skistokken (schouderhoogte) gebruikt. De polsriemen moeten verstelbaar zijn.

Recreatieve langlaufers gebruiken best een hoge schoen die de enkels goed ondersteund. Klassieke schoenen hebben een minder stijve zool en zijn gemaakt van buigzaam materiaal. Het materiaal van de bovenkant moet goed waterdicht zijn en ook moet de schoen een zachte voering hebben. Een anti-slipprofiel op de zool voorkomt dat u uitglijdt als u gewoon op de schoenen loopt. Voor het skiën met de schaatspas is een speciale, extra stevige schoen nodig. Skatingschoenen hebben een stijve zool en sluiten hoog boven de enkel. Er bestaan ook combischoenen die je zowel voor skaten als voor klassiek langlaufen kunt gebruiken.

Meer info
www.langlaufpagina.nl
www.wintersport.nl


Laatst bijgewerkt: januari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram