Tekort aan sperma- en eiceldonoren

nieuws Vruchtbaarheidscentra hebben een zeer groot tekort aan donoren. België telt veel te weinig sperma- en eiceldonoren. Naarmate de vraag toeneemt, daalt het aantal kandidaat-donoren. In het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel telde men in 2013 54 kandidaat-spermadonoren, waarvan slechts 26 profielen effectief weerhouden werden. Een daling van maar liefst 17% in vergelijking met 2011. Een situatie die het overgrote deel van de Belgische vruchtbaarheidscentra verplicht om beroep te doen op buitenlandse donorbanken. Er is namelijk maar een klein aantal Belgische kandidaat-donoren dat het hele proces doorloopt. De donoren worden onderworpen aan een strikte selectie en de medische testen vragen veel tijd. Toch is het niet de procedure die een hindernis is, maar eerder de perceptie die men heeft van een donor.

Er is nog altijd een taboe rond spermadonatie. Nochtans gaat het hier om volledig het tegenovergestelde. Donoren zijn mensen die door hun vrijgevigheid koppels de kans geven een leven te schenken. Anonimiteit is gegarandeerd, ze zijn dus hoegenaamd niet op zoek naar erkenning, en ook niet naar een financiële vergoeding. Sarah Colman, Psychologe bij het Centrum voor Medische Begeleide Voortplanting van UMC Sint-Pieter: “De maatschappij heeft vandaag de dag een heel medische visie over donatie. Men denkt hierbij aan een seksuele daad, een bloedverwantschap, en het impliceert een uitsluitend medische setting. Men vergeet dat donoren vooral mensen zijn die een zeer altruïstische daad stellen. Om de huidige perceptie rond sperma- en eiceldonatie te veranderen, is het belangrijk om het uit de taboesfeer te halen en te integreren in de dagelijkse zeden, zoals dat het geval is bij de bloeddonoren.”

Levensdonoren.be

Om meer mensen te sensibiliseren en vooral het bestaand imago van spermadonoren te verbeteren, hebben verschillende ziekenhuizen beslist om zich te verenigen in een nieuw initiatief: www.levensdonoren.be. Op de website worden anonieme boodschappen en levensadviezen van donoren aan hun potentiële nageslacht verzameld. De website heeft als doel donoren een menselijk gezicht te geven.

Herman Tournaye, Diensthoofd voor het centrum van Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZ Brussel: “In België wordt publiciteit rond sperma- of eiceldonoren door de overheid niet getolereerd. Dit helpt natuurlijk niet om het tekort aan donoren aan te vullen. Toen we werden gecontacteerd voor dit initiatief, zagen we dit als een mooie kans om mensen te inspireren, zonder de anonimiteit in het gedrang te brengen. Onze doelstelling is om donoren een menselijk gezicht te geven en de perceptie die mensen hebben rond spermandonoren te verbeteren.”

De partner-ziekenhuizen geven de kandidaat-donor een document mee dat het project toelicht en dat hen voorstelt om een anonieme boodschap na te laten voor het kind dat ze een leven schenken. Deze procedure is vrijblijvend en is uiteraard geheel anoniem.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram