PIP-borstimplantaten zijn minder gevaarlijk dan gedacht.

nieuws Uit onderzoek van de Britse National Health Service (NHS) is gebleken dat de siliconengel waarmee ze gevuld zijn, niet giftig of kankerverwekkend is. Wel is de kans op scheuren verhoogd, wat tot lokale reacties kan leiden.

Bij chemische en toxicologische analyses van de gebruikte siliconengel werden geen aanwijzingen voor een verhoogd gezondheidsrisico gevonden. Als een PIP-implantaat scheurt, kan dit tot een lokale reactie leiden. Dit uit zich onder andere in vergrote lymfeklieren, pijn en roodheid. De NHS acht het niet strikt noodzakelijk om PIP-borstimplantaten preventief te verwijderen. Zij adviseert om alert te zijn op klachten die op een scheur kunnen duiden. In dat geval is een verwijdering van het implantaat wel aangewezen.

Volgens een Nederlandse studie in het het vakblad Plastic & Reconstructive Surgery lekken PIP-implantaten bij 30% van de vrouwen. Van de vrouwen met de omstreden borstimplantaten van het Franse merk PIP krijgt een derde binnen 10 jaar te maken met lekkende prothesen. Slechts 12% van de vrouwen met een gescheurd implantaat had klachten.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram