Koelbewust bewaren

Laatst bijgewerkt: mei 2021

dossier Meer dan 60 % van de voedselvergiftigingen vinden hun oorzaak in de eigen keuken. De schuldigen zijn meestal ziekteverwekkende bacteriën. Zodra ze in onze maag en darmen belanden, kunnen ze ons serieus ziek maken. Bij gezonde mensen met een goed afweersysteem blijft het vaak beperkt tot vervelende maag- en darmstoornissen. Bij kleine kinderen en bejaarden die minder weerstand hebben, kan het meer ernstige gevolgen hebben en soms zelfs fataal zijn.

Naast de nodige hygiëne in de keuken (bv. regelmatig de handen wassen, propere vaatdoeken gebruiken, keukenmateriaal met heet water en zeep reinigen) is ook een correcte bewaring van voedingsmiddelen belangrijk. Als eenvoudige vuistregel geldt: als het product in de winkel in de koeling ligt, hoort het thuis ook in de koelkast. Hou daarnaast ook nauwlettend de houdbaarheidsdatum én de temperatuur in je koelkast in het oog.

Uit een onderzoek in Nederland blijkt dat bijna de helft van de consumenten de koelkast te warm heeft afgesteld.

Lees ook: Voeding & hygiëne: Voedselvergiftiging: hygiene helpt voorkomen

De beste temperatuur in de koelkast is 4 tot maximaal 7 °C

Bij deze lage temperatuur is de vermenigvuldiging van bacteriën en andere organismen beperkt. Bij temperaturen boven de 7 °C krijgen ziekmakende organismen zoals bacteriën meer kans waardoor gezondheidsrisico’s ontstaan. Door de koelkast in te stellen op de juiste temperatuur en levensmiddelen correct en op de juiste temperatuur te bewaren zijn veel voedselvergiftigingen te voorkomen.

Wat is de temperatuur in jouw koelkast?

Met een koelkastthermometer, te koop in het grootwarenhuis, kan je gemakkelijk controleren of de temperatuur in je koelkast juist is ingesteld.

Lees ook: Veilig koken - vermijd voedselvergiftiging
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram