Vette vis helpt tegen depressie

sardienen.jpg

nieuws Het eten van vette vis helpt tegen depressies. Dat zegt professor Armand Christophe van de Gentse universiteit. Hij voert samen met vorsers uit andere landen onderzoek naar depressie. "Lange tijd heeft men gedacht dat depressies vooral te maken hadden met de structuur van de hersenen. Wij hebben in Gent een aantoonbaar verband gevonden met vetzuren."

Onze hersenen bevatten naast water veel vetten die rijk zijn aan DHA of docosahexaeenzuur, een vetzuur dat ons lichaam enkel aanmaakt onder bepaalde gunstige omstandigheden. De wetenschapper van de vakgroep Inwendige Ziekten bevestigde wat al eerder geweten was: depressieve mensen hebben een tekort aan DHA.
In vergelijking met vroeger consumeren wij minder DHA en maken wij minder DHA aan en dat komt volgens professor Christophe grotendeels door ons gewijzigd voedingspatroon. "De belangrijkste bron van DHA in de voeding is vette vis. Maar we eten met z'n allen minder vette vis."

Na een onderzoek bij zwangere vrouwen bleek nog een ander vetzuur van dezelfde familie als DHA (de zogenaamde hogere omega-3 vetzuren) een rol te spelen: EPA of eicosapentaeenzuur. Vrouwen die minder EPA in hun bloed hadden, bleken vatbaarder voor postnatale depressies. "Verder kon worden aangetoond dat bij familieleden van depressieve patiënten, die echter zelf geen depressie hadden, ook verminderde waarden aan hogere omega-3 vetzuren voorkomen", aldus Christophe.
Hoe groot de rol is van deze vetzuren in de ontwikkeling van depressies in vergelijking met andere factoren, kan de professor niet zeggen. "Maar zeker is dat als je meer vis eet, je de kans op een depressie verkleint. En het kan misschien zelfs helpen, wanneer medicatie niet meer helpt".

Lees ook: Ook vette vis is gezond.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram