Zijn antidepressiva dikmakers?

dossier

Niet iedereen komt aan wanneer men antidepressiva neemt, maar het is een veelvoorkomend neveneffect. Onderzoekers zien een duidelijke link tussen tussen antidepressiva en overgewicht, maar men heeft nog niet kunnen aantonen dat antidepressiva ook werkelijk de oorzaak zijn van die gewichtstoename. Er zijn veel mechanismen die een rol spelen.

Lees ook: 11 bijwerkingen van antidepressiva

Werking van antidepressiva

Getty_pillen_medicijnen_2024.jpg

© Getty Images

Antidepressiva verhogen de hoeveelheid serotonine in de hersenen. Dat is een neurotransmitter - een chemische stof die zenuwprikkels in de hersenen doorgeeft - die ervoor zorgt dat je goed slaapt, goed eet en je goed in je vel voelt. 
Naast je stemming reguleert serotonine dus ook de eetlust. Veranderingen in het serotonineniveau door antidepressiva kunnen het hongergevoel vergroten. Volgens bepaalde experten zou ook het metabolisme beïnvloed worden door de pillen.

Lees ook: Antidepressiva veroorzaken de eerste dagen ernstige angstklachten

Waarom word je dikker van antidepressiva?

Hoewel sommige mensen aankomen na het starten van een antidepressivum, is het middel zelf niet altijd de directe oorzaak. Veel factoren kunnen bijdragen aan gewichtstoename tijdens de behandeling met antidepressiva. Bijvoorbeeld:

  • https://www.gezondheid.be/rubriek/depressie" target="_blank">Depressie kan leiden tot vermoeidheid en inactiviteit. Een gebrek aan lichamelijke activiteit kan op zijn beurt gewichtstoename veroorzaken.
  • Sommige mensen gaan tijdens een depressie meer eten, waardoor ze aankomen.
  • Ook het omgekeerde komt voor: sommige mensen verliezen gewicht als onderdeel van hun depressie. Als ze antidepressiva nemen, verbetert hun stemming. Dit gaat gepaard met een verbeterde eetlust en dus een hoger gewicht.
  • Volwassenen hebben over het algemeen de neiging om aan te komen naarmate ze ouder worden, ongeacht de medicijnen die ze gebruiken.

Lees ook: Diabetes en depressie: zorgelijk duo

Antidepressiva die dik maken

Hoewel mensen dus verschillend reageren op antidepressiva, lijken sommige antidepressiva vaker gewichtstoename te veroorzaken dan andere. Dit zijn onder andere:

  • Bepaalde tricyclische antidepressiva, zoals amitriptyline, imipramine en doxepine
  • Bepaalde monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers), zoals fenelzine
  • Paroxetine, een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI)
  • Mirtazapine, een atypisch antidepressivum dat niet in een andere categorie antidepressiva past.

Lees ook: Depressie: waarom zo'n lange lijdensweg?

Overleg met je arts

Als je aankomt na het starten van een antidepressivum, bespreek dan de voordelen en bijwerkingen van de medicatie met je arts. Als het voordeel van een betere stemming zwaarder weegt dan de bijwerking van gewichtstoename, kan je proberen je gewicht te beheersen door gezonder te eten en meer te bewegen. Je kan je arts ook vragen of het misschien helpt om de dosis aan te passen of van medicatie te veranderen.

Lees ook: Omgaan met een depressie: wat kan je zelf doen?

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.mayoclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram