Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Zalm niet langer zo gezond als gedacht

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Zalm wordt allerlei goede eigenschappen toegedicht. Zo zou de vis tjokvol omega-3 vetzuren zitten en daardoor een dankbare superfood zijn die onder andere helpt bij het verlagen van de bloeddruk en cholesterol. Toch blijkt uit Brits onderzoek nu dat het percentage van die goede omega-3 de voorbije vijf jaar gehalveerd is in gekweekte zalm.

Het percentage gezonde vetten in zalm daalt in een sneltempo, tot die conclusie kwamen Schotse wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Stirling. Hoewel er nog altijd heel wat omega-3 in de vis terug te vinden is, is dat op vijf jaar tijd toch gehalveerd. "Vijf jaar geleden was een portie Atlantische zalm van 130 gram nog goed voor 3,5 gram omega-3. Dat is meteen ook goed voor de wekelijks aanbevolen inname", zegt professor en hoofdauteur Douglas Tocher. "Nu is de hoeveelheid ervan gehalveerd."

Volgens de onderzoekers ligt de oorzaak ervan bij de viskwekerijen. Zo zou vijf jaar geleden nog 80 procent van het voer dat de kweekzalmen kregen uit ansjovis en andere in het wild gevangen vissen met veel omega-3 bestaan. Om overbevissing in de oceanen echter tegen te gaan, veranderden de kwekers het dieet van de zalmen. Het voer bestaat nu voor nog maar 20 procent uit vis, de rest komt van plantaardig voedsel. Dat in combinatie met de stijgende vraag naar zalm, legt steeds meer druk op de kwekerijen.

Op zoek naar andere alternatieven dan? Ook in haring, makreel, forel en sardientjes vind je omega-3 terug. Naast de vis zijn boerenkool, spinazie, tofu, lijnzaad en noten bronnen van het goede vetzuur, zij het weliswaar in mindere mate.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161008_02508491


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram