Beter geen geurkaarsen en huisparfums

nieuws

Een Europees onderzoek waaraan de consumentenorganisatie Test Aankoop meewerkte, bevestigde in 2013 al dat geurkaarsen, huisparfums en andere luchtverfrissers in mindere of meerdere mate de binnenlucht vervuilen. Sommige natuurlijke of synthetische stoffen in die luchtverfrissers kunnen ook irritatie en zelfs allergische reacties veroorzaken. Volgens heel wat studies kan zelfs kortstondige blootstelling negatieve gezondheidseffecten hebben, zoals vermindering van de longfunctie, opstoten van astma, hoofdpijn, enz. De geurstoffen kunnen bij inademing ook een huidallergie en allergische klachten aan luchtwegen veroorzaken.

In het geval van geurverspreiders zoals stokjes die in een geparfumeerde vloeistof zijn gedompeld, zit het risico vooral in de allergene stoffen die via een eventuele aanraking tot huidreacties kunnen leiden.
Bij producten die een vorm van verbranding nodig hebben opdat de geur wordt verspreid, blijkt dat allergenen vooral te vinden zijn in de dampen van wierook en geurverspreiders met essentiële olie. Bij de geteste geurkaarsen kwamen er heel wat minder tot zelfs geen vrij.

Vooral wierook blijkt een groot probleem te zijn. De uitstoot van fijn stof en vluchtige organische componenten (VOC's) is daar soms erg hoog.

Alarmerend is ook de aanwezigheid van de kankerverwekkende stoffen, zoals formaldehyde en benzeen. Bij de geteste wierook was er geen enkel product dat voldoet aan de richtwaarde voor de lange termijn met betrekking tot VOC’s voor binnenlucht van goede kwaliteit (200 µg/m³). De gemeten uitstoot gaat van 341 µg/m³ tot niet minder dan 6 740 µg/m³ voor een wierookkegeltje. Vooral de concentraties benzeen die vrijkomen, zijn alarmerend. Bij de verbranding van de wierookkegeltjes in de test kwam er bijvoorbeeld 490 µg/m³ benzeen vrij: zowat acht keer meer dan bij het roken van één sigaret.

Wat kan je zelf doen?
  • Vermijd het gebruik van geurkaarsen, huisparfums en zeker van wierook.
  • Verlucht je woning vijf tot tien minuten in de winter om de lucht te zuiveren. Zorg ook goed voor een goede ventilatie (bv. roosters in de raamkozijnen). Slechte geuren dienen bestreden bij de bron en niet door hen te maskeren met een huisparfum.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram