Veilige speeltoestellen voor de tuin

nieuws Als u overweegt om een glijbaan, een schommel of een klimtoestel te installeren in de tuin, dan doet u er goed aan om een aantal veiligheidsvoorschriften in acht te nemen.

• Kijk dat er geen spleten, gaten of v-vormen zijn waarachter een koordje van een trui of jas kan blijven haken. Kijk of het toestel goed glad afgewerkt is zonder scherpe randen. Het hoofd mag niet beklemd komen te zitten. Er mogen geen gaten voorkomen tussen 10 en 23 cm.
• Kijk of het toestel stabiel is ook als er flinke krachten op komen. Dit kan gecontroleerd worden door het toestel hoog vast te pakken en er flink aan te schudden.
• Het speeltoestel moet geleverd worden met een installatie- en gebruiksaanwijzing.
• Als de hoogte waarvan kinderen kunnen vallen hoger is dan 1 meter, zorg dan voor een goede schokdempende ondergrond (zand, boomschors...). Beton of stenen zijn dan uit den boze. Gras is alleen geschikt als een kind minder dan 1 meter naar beneden kan vallen. De zachte ondergrond moet overal liggen waar een kind kan vallen. Dit is meestal 1,5 meter rond het toestel. Daarbij moet die 1,5 meter rondom het speeltoestel ook daadwerkelijk vrij zijn om te voorkomen dat spelende kinderen elkaar raken tijdens het spelen. Ook mogen kinderen niet op andere toestellen of bijvoorbeeld harde randen of paaltjes kunnen vallen. Om het speeltoestel heen moet daarom minimaal 1,5 meter vrij zijn van obstakels zoals terrasranden of bomen. Rond een schommel moet minimaal 3,5 meter in de lengterichting en 1,75 meter in de breedterichting vrij zijn.
• Bij een goede schommel moeten de touwen naar boven wat verder uit elkaar komen zodat de schommel niet makkelijk kan draaien en terug kan draaien. De kettingen mogen openingen hebben van maximaal 5 mm zodat er geen vingers beklemd kunnen raken. De ringen waarmee de kettingen aan het frame en aan het zitje gemonteerd zijn mogen grotere openingen hebben (10 mm). De haken waarmee de schommel vast zit mogen niet spontaan los komen.
• Schommelzitjes voor kinderen jonger dan 3 jaar moeten een rugsteun hebben en een steun of band tussen de benen en voor de buik langs.
• De glijbaan moet opstaande randen hebben en een stevig, (bijna) horizontaal beginstuk bovenaan hebben waar kinderen op kunnen gaan zitten voordat ze naar beneden glijden. Het uiteinde van de glijbaan moet bijna horizontaal lopen zodat kinderen niet met een te harde vaart op de grond landen.

Laatst bijgewerkt: maart 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram