Slakken bestrijden met behulp van slakkenkorrels

dossier

Slakken vormen een veelvoorkomend probleem in veel tuinen, vooral tijdens vochtige seizoenen. Ze kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan planten door hun vraatzuchtige eetgedrag. Een effectieve manier om deze plaag te bestrijden is het gebruik van slakkenkorrels. 

Lees ook: Tuinieren is ideale beweging voor ouderen

Wat zijn slakkenkorrels?

Slakkenkorrels zijn kleine pellets die speciaal zijn ontworpen om slakken te bestrijden. Ze bevatten meestal stoffen die dodelijk zijn voor slakken, zoals ijzerfosfaat of metaldehyde. Biologische varianten, zoals korrels op basis van ijzerfosfaat, zijn beschikbaar en minder schadelijk voor andere dieren en het milieu.

Lees ook: Houtas is een prima meststof voor je planten

Hoe werken slakkenkorrels?

Wanneer slakken de korrels consumeren, stopt hun eetlust, waardoor ze verhongeren en uiteindelijk sterven. IJzerfosfaatkorrels bijvoorbeeld, werken door de kropklier van de slak te verstoren, wat leidt tot hun dood zonder schade aan andere dieren zoals egels of vogels.

Lees ook: Mag je nog groenten eten uit je moestuin als die is overstroomd?

Hoe slakkenkorrels gebruiken?

  • Verspreiding: Strooi de korrels gelijkmatig rond de basis van de planten die je wilt beschermen. Het is belangrijk om de korrels niet in hoopjes te plaatsen, maar breed verspreid voor optimale effectiviteit. Voor de meeste producten kan men als regel hanteren dat er ongeveer 25 tot 35 korrels per vierkante meter mogen liggen of dat de korrels op een afstand van ongeveer 17 tot 20 cm van elkaar moeten liggen. Sommige producten bestaan echter uit kleinere korrels, zodat er wat meer per vierkante meter mogen worden gebruikt. Lees daarom altijd het etiket op de verpakking en volg strikt de gebruiksaanwijzing.
  • Timing: Het beste moment om slakkenkorrels te gebruiken is na regen of in de avond, wanneer slakken het meest actief zijn.
  • Milieuvriendelijke opties: Kies bij voorkeur voor biologische slakkenkorrels zoals Pokon Bio Tegen Slakken Korrels, die veilig zijn voor huisdieren en wilde dieren.

De verpakking van de slakkenkorrels moet na gebruik steeds zorgvuldig gesloten worden. Je kan de korrels best bewaren op een plaats die niet toegankelijk is voor dieren en/of kinderen.

Lees ook: Hoe maak je een minimoestuin binnenshuis?

3 grote voordelen van slakkenkorrels

  1. Efficiëntie: Slakkenkorrels bieden een snelle en effectieve oplossing voor slakkenproblemen.
  2. Gebruiksgemak: Ze zijn eenvoudig te gebruiken en vereisen geen ingewikkelde toepassingstechnieken.
  3. Milieuvriendelijk: Biologische korrels zijn veilig voor het milieu en onschadelijk voor andere dieren in de tuin.

Bronnen:
https://velt.nu
https://vasteplant.be
https://www.biogroei.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram