Houtas is een prima meststof voor je planten

123-HD-gras-mest-05-18.jpg

nieuws Nu de ijsheiligen gepasseerd zijn en de laatste winterprik is uitgedoofd, kunnen we de haard of de houtkachel definitief schoonmaken voor zijn zomerslaap.
Als je met zuiver(e) hout(pellets) hebt gestookt, is alle organische stof in het hout verbrand en blijven er enkel mineralen over zoals calcium, fosfor, silicium, kalium, magnesium en zwavel. En die zien je planten heel graag komen, vooral bij het begin van de groei.

Vanaf februari kan je je gazon ermee verwennen, in maart kan je het gebruiken als meststof voor bessenstruiken (behalve bos- en veenbessen) en fruitbomen, in mei en juni voor de moestuin.

Strooi maximum 100 gram as per vierkante meter en doe het niet in volle zon. Vlak voor een regenbui is ideaal.

Voor een bodem met een te hoge zuurtegraad is houtas niet geschikt. En ook als je hout niet volledig opgebrand is, te weinig luchttoevoer had, onzuiverheden bevat of onvoldoende droog was, gebruik je de as beter niet want dan kan die mogelijks dioxines bevatten.

Meer info hierover vind je op www.velt.nu/houtas.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram