Schadelijke stoffen in ons speelgoed

nieuws Volgens een onderzoek van Women in Europe for a Common Future (WECF), een Europese lobbygroep van vrouwenorganisaties in verband met milieu en gezondheid, bevat veel speelgoed schadelijke stoffen zoals zware metalen en de verboden weekmaker BPA.

Het team van het WECF project Een Veilig Nest kocht in drie landen, Nederland, Frankrijk en Duitsland, speelgoed, kinder make-up en sieraden en liet die testen op formaldehyde, zware metalen, ftalaten, fosfaten en PAK’s. In bijna de helft van de onderzochte producten werden die ook gevonden. In twee poppen, een houten pizza en alle sieraden en make-up werden zware metalen gevonden. Een in Nederland aangeschafte Hello Kitty ketting bevatte een te hoge concentratie nikkel, en had niet verkocht mogen worden. Een Jip en Janneke kliederschort van de HEMA bleek de verboden weekmaker DEHP te bevatten.

Ook een nieuwe speelgoedtest van de Duitse Consumentenbond, Stiftung Warentest, die liet zien dat 1 op de 6 stukken in Duitsland verkocht speelgoed niet voldoet aan de wettelijke eisen. De helft van het speelgoed in de test van de Duitse Consumentenbond voldeed echter wel aan de wettelijke eisen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram